Obilježava se 200 godina industrijske proizvodnje Maraschina, Plenković stiže na svečanu večeru

Maraska obilježava 200 godina industrijske proizvodnje Maraschina te voćnih i biljnih likera u Zadru, a tim će se povodom 21. rujna u Arsenalu održati svečana večera kojoj će prisustvovati premijer Andrej Plenković.

Maraschino su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici, a prvotno je uglavnom služio kao lijek. Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih zadarskih i hrvatskih proizvoda koji je ostao prepoznat i do današnjeg dana kao izvrstan liker dobiven od autohtone dalmatinske vrste višnje, višnje maraske.

Ovaj zadarski liker izvozio se tad s velikim uspjehom i u Beč, Pariz, Sankt Peterburg, London, Berlin, Franfurt, Nürnberg, Napulj, Genovu, Milano, Carigrad i u gradove Švicarske, Francuske i Belgije. Kasnije se izvozio u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i u mnoge druge države.

1840. Francesco Drioli uvodi posebnu tehniku ručnog pletenja boca maraschina, koja se zadržala u izvornom obliku do danas, te sačinjava poseban vizualni identitet proizvoda, jedinstven u svijetu.

1871. Kraljica Viktorija povlači engleske ratne brodove iz Sredozemlja, kako bi ukrcali Maraschino za potrebe britanskog dvora

1887. Zadarske tvornice likera posjetio je britanski prijestolonasljednik, princ od Walesa (kasnije kralj George V.), gdje je ostavio veliku narudžbu maraschina, po njegovim riječima „kralja svih likera“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...