Pobjednička trojka na Viru uhvatila 52. ribe, prekrasna vrana od 672 grama najveći ulov

Sedmo izdanje Memorijalnog udičarskog kupa Tonči Spavalica u ribolovu štapom i rukom iz usidrene brodice okupilo je početkom rujna na otoku Viru sedam natjecateljskih momčadi s ukupno 19 udičara, a najsretniji i najuspješniji bili su Duško Mazić-Palestrina, Oliver Alaburić i Zlatko Janči.

Novigradsko-paško-virska pobjednička trojka uhvatila je na Virskom braku 52. ribe ukupne težine 4.949 grama, uključujući uvjerljivo najveći ulov natjecanja – prekrasnu vranu od 672 grama.

Gotovo pet kilograma ribe koju su ulovili Janči, Mazić-Palestrina i Alaburić tijekom četverosatnog natjecanja ne ulazi među najbolje rezultate na sedam dosad održanih memorijalnih kupova posvećenih prvom predsjedniku ŠRD Vir Antoniju Liveriću Spavalici, no njihov ponos zbog pobjede time ipak nije bio ništa manji.

– Ulov je bio dobar s obzirom na doba godine. U ovom smo sastavu prvi put na natjecanju, iako smo Duško i ja ranije nastupali zajedno – kaže Janči prisjećajući se nastupa od prije dvije godine.

Tada su Janči i Mazić-Palestrina s Francom Pihlerom uhvatili 9.621 grama ribe, što je treći najbolji rezultat svih vremena. Kako je treći član nove pobjedničke posade Alaburić već bio pobjednik na Kupu Tončija Spavalice, jasno je kako govorimo o prekaljenim ribolovcima i rođenim šampionima.

– Nije išlo na početku, pa smo stalno mijenjali pozicije. No najbitnije je bilo družiti se na natjecanju i poslije razveseliti – dodaje Mazić-Palestrina. Pored vrane koja je bila najveći ulov natjecanja, a uhvatio ju je Alaburić, u tefteru pobjedničke trojke našli su se još arbuni, pauci, manule i šaruni.

– Trebalo je dosta raditi za ovakav ulov. Navozili smo se i naradili. Nije to baš bilo tek tako – ilustrira Alaburić pomalo suhoparne okolnosti ribolova. Drugi su bili Renata Antičević, Robert Antičević i Damir Đurašević s 33 ulovljene ribe ukupne težine 3.501 grama, dok je treće mjesto pripalo Zvonku Gašparu i Ivici Buliću s 20 ulovljenih riba težine 2.330 grama. U konkurenciji ribolovaca koji su lovili na tradicionalan način rukom iz brodice najbolji su bili Branko Dabičić, njegov sin Šime Dabičić i Ante Crnjak. Njihova je momčad ujedno bila jedina u konkurenciji i na natjecanju, pa su Dabičićima i Crnjaku četiri ribe težine 305 grama bile dovoljne za pobjedu.

– Tako je ispalo. Prvi put sam pobijedio na ovom natjecanju tek kada sam bio jedini natjecatelj – šali se umirovljeni profesionalni virski ribar koji pamti svih devetnaest dosadašnjih izdanja tradicionalnog udičarskog kupa koji se od 2002. godine održavaju na otoku Viru (ranije Kup Svetoga Ivana).

– Znalo nas je nekad biti puno više, pa su jednom tako sudjelovale čak 23 posade, no ljudi su danas u raznim obavezama. Mi smo se trudili biti što bolji unatoč nedostatku ribe, pa moram pohvaliti svoje pomoćnike koji su dali sve od sebe – dodaje stariji Dabičić.

Na virskom Memorijalnom Kupu Tonči Spavalica nastupili su još Igor Marić, Vito Liverić i Filip Čepić (ulov 17 riba, težina 1.406 grama), potom Darko Stepić (ulov 10 riba, težina 514 grama) te Dejan Šimić, Milka Fider i Josip Stipić (ulov 2 ribe, težina 245 grama).

Ukupno je ulovljeno 138 riba ukupne težine 13.250 grama, što daje prosječnih i solidnih 697,4 grama po natjecatelju. Buteljom benkovačkog Cuvéa nagrađen je Oliver Alaburić za najveći ulov, dok su bocom Plavca za fair play (najslabiji ulov) nagrađena momčad u sastavu Dejan Šimić, Milka Fider i Josip Stipić. Sudili su Boris Bulić i Živko Silavski. Sedmo izdanje Memorijalnog udičarskog kupa Tonči Spavalica održalo se u rujnu, jer je natjecanje predviđeno za standardni termin u lipnju bilo odgođeno. Kup je organizirao ŠRD Vir na čelu s predsjednicom Elizabetom Fumić, kćerkom pokojnog Antonija Liverića Spavalice, uz pomoć tajnika virskog ŠRD-a Igora Marića te Roberta i Vita Liverića, Spavaličinog sina i unuka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...