Predstavljeni Registar otoka i Nacionalni plan razvoja; Erlić: “Ulagat će se u bolju povezanost, zdravstvo, očuvanje prirode, ali i vodoopskrbu”

Na otoku Ugljanu predstavljeni su Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka, strateški dokumenti kojima će se omogućiti bolji uvjeti života na hrvatskim otocima.

– Nacionalni plan razvoja otoka je dokument koji sveobuhvatno i multifondovski, iz svih različitih izvora financiranja, objedinjuje ciljeve, prioritete, mjere i projekte za razvoj otoka u razdoblju od 2021.-2027. Taj dokument pokriva niz sektora, od društvenih i kulturnih, preko prometa, do svih onih bitnih za život otočana. U njemu su apostrofirane ključne stvari koje muče otočane, a koje će se rješavati uz pomoć nacionalnih i europskih sredstava, kazao je Šime Erlić.

– Ovaj Plan je baza za pregovore koje imamo s EK. Hrvatska je u jednom specifičnom razdoblju kada pregovaramo za novu omotnicu sredstava s EK i razrađujemo prioritete ulaganja. EK od nas traži da imamo kvalitetne dokumente koji očitavaju stvarne potrebe ljudi na otocima. Nama je ovaj dokument osnova temeljem kojeg će se vršiti pregovori i definirati prioriteti za buduća ulaganja, istaknuo je.

Državni tajnik u Ministarstvu mora kazao je i kako se kao ključni problemi ističu prometna povezanost otoka s kopnom, bolja dostupnost zdravstvene zaštite, ali i očuvanje prirode na otocima.

Na pitanje gorućeg problema stanovništva otoka, ono vodoopskrbe, Erlić je odgovorio da su zakonskim izmjenama omogućili da se po otočaninu količina poveća s 45 na 85 kubika, ali naglašava kako za sustavno rješavanje potrebno raditi mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

– To su veliki kapitalni projekti, nisu lako rješivi, zahtijevaju velika sredstva, ali postoji plan. Bit će dostupna sredstva i za takav tip ulaganja, rekao je Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...