Prijatelji stradalog Marka Novkovića prikupili novac za sklonište na Velebitu koje će nositi njegovo ime, Goran Višnjić uplatio 2000 dolara

Prijatelji Marka Novkovića, pilota HRZ-a, člana akro grupe Krila oluje i strastvenog planinara koji je prošle godine tragično stradao u padu školskog aviona u Biljanima Donjim, pokrenuli su internetsku kampanju koja za cilj ima prikupiti novac za izgradnju planinarskog skloništa na Velebitu koje će nositi njegovo ime.

Kampanju kojom je u samo 24 sata prikupljeno 12 od potrebnih 10 tisuća dolara, pokrenuo je njegov brat Filip, a najviše je uplatio, čak 2000 dolara, poznati hrvatski glumac Goran Višnjić, inače Novkovićev prijatelj.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Uz sav trud koji je davao u svojoj profesionalnoj karijeri Marko je svaki svoj slobodan trenutak provodio u otkrivanju ljepota Velebita gdje se na razno razne načine angažirao u očuvanju i educiranju ostalih o važnosti Velebita za našu Zemlju.

Kao aktivni član planinarskog društva Paklenica sudjelovao je u gradnji i obnovi planinarskih skloništa i staza na Velebitu.

Njegova smrt pogodila je Zadar, a njemu u čast naslikan je mural na Putu Petrića gdje je živio s obitelji.

Novo planinarsko sklonište, u znak zahvale i sjećanja nosit će ime “Planinarsko sklonište Marko Novković”, a izgradit će se na Rudinama.

Donirati možete na ovom linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...