Izložba “UNESCO-ovi spomenici u Fototeci Znanstvene knjižnice Zadar”; Krenite na putovanje od Zadra do Dubrovnika dugo 350 kilometara

Povodom Dana europske baštine 2021. Znanstvena knjižnica Zadar priređuje izložbu „UNESCO-ovi spomenici u Fototeci Znanstvene knjižnice Zadar“. Izložba je organizirana uz pokroviteljstvo Službe za UNESCO Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Tematski je izložba podijeljena na pet ciklusa s prikazima UNESCO-ovih spomenika u Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu i Dubrovniku. Postav izložbe sadrži šezdesetak fotografija nastalih od početka druge polovice 19. stoljeća do 70-ih godina prošlog stoljeća.

Izložba je postavljena od 25. do 30. listopada u prostoru kataloga Knjižnice a dostupna je i u virtualnom obliku koji je realiziran u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Pozivamo sve zainteresirane da krenu na putovanje od Zadra do Dubrovnika dugo 350 km, da se upoznaju s izgledom UNESCO-ovih spomenika u prošlosti a s ciljem poticanja na razmišljanje o potrebi vrednovanja i očuvanja naše baštine.

Ovom izložbom iz bogate zbirke Fototeke Znanstvene knjižnice prikazan je samo dio od ukupno preko 2500 fotografija koju je Knjižnica digitalizirala u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom. Ovaj trogodišnji projekt ostvaren je u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Fototeka je u cijelosti dostupna u Skupnom katalogu hrvatskih knjižnica CROLIST-u i u digitalnom repozitoriju Znanstvene knjižnice DIKAZ-u. Realizacijom projekta digitalizacije fotografija Znanstvena knjižnica postala je prva knjižnica u Hrvatskoj koja je predstavila svoju zbirku fotografija putem bibliografske baze podataka i digitalnog repozitorija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...