Ostaje li ribarnica “mjesto s dušom”? Pultove od kamena zamijenit će oni od inoksa i kaljenog stakla: “Higijenu i kvalitetu robe podižemo na viši nivo”

Ribarnica je “trbuh i duša” svakog mediteranskog grada, mjesto susreta i kupovine na koje dolazimo po zdravi obrok, ali i “porciju” druženja i ćakule.

Velik broj Zadrana stoga bi mogla razočarati vijest da izgled stare peškarije odlazi u povijest.

Ribarnica na pijaci s vremenom je sve manje udovoljavala higijenskim uvjetima, pa je donesena odluka o nekim bitnim preinakama.

Potvrdio nam je to Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar.

Nabavljen ledomat 

Radovi startaju već u ponedjeljak, a trajat će do početka prosinca.

U zadnjih mjesec dana imali smo nekoliko nadzora inspekcijskih službi. Sanitarna i veterinarska inspekcija potvrdile su da postojeći uvjeti ne udovoljavaju standardima moderne ribarnice. Prigovor je dat na prodajne pultove od kamena, betona i keramičkih pločica, a negativan nalaz dobile su i podne obloge od keramičkih pločica. Odmah smo se organizirali i u suradnji s konzervatorima, što je bilo nužno jer se ribarnica nalazi unutar bedema, dogovorili izmjenu poda. Našli smo vrstu pločica koja je najsličnija postojećima, pa razlika neće biti velika. Što se tiče pultova, oni se zamjenjuju stolovima od inoksa s kaljenim staklom. U suradnji sa Zadarskom županijom koja je povukla neke novce iz europskih fondova, još smo ranije dogovorili financiranje ledomata, a kako bi se riba mogla prodavati u što boljim uvjetima. Dobili smo i kadice od inoksa što znači da će na stolovima s kvalitetnom izolacijom led puno duže moći trajati, kaže nam Letinić koji i sam gaji sentiment prema identitetu stare ribarnice.

Sav otpad s ribarnice će se reciklirati 

Zadržat ćemo raspored i postojeće boje, tako da se izgled što manje mijenja. Do 1. prosinca planiramo završiti radove, a do tada trgovci će se prebaciti u prostor stare ribarnice. Ovo je svakako bolja opcija od one da nas inspekcija trajno zatvori. Također bih napomenuo da ćemo ubuduće sav otpad s ribarnice reciklirati, što je već dogovoreno s jednom specijaliziranom tvrtkom sa zadarskog područja, zaključuje Letinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...