Učenici su u njoj zadnji put sjedili 2004. godine; Kreće obnova stare Tehničke škole, Sveučilište će dobiti 2000 metara četvornih prostora

Ovo je za Sveučilište u Zadru jedan izniman dan, da smo nakon desetljeća čekali obnovu i cjelovitu rekonstrukciju stare Tehničke škole. Ona će za godinu dana postati infrastrukturni dio za društveno humanističke znanosti Sveučilišta. Značenje je veliko, utoliko što ćemo se rasteretiti, izići iz svih nastavnih kolizija, profesori i studenti će dobiti primjerene prostore koji se vrednuju u parametrima kvalitete visokog obrazovanja i time ćemo steći i obrazovne i pedagoške standarde koji priliče zemljama razvijenog svijeta, rekla je na uvodnoj konferenciji projekta obnove zgrade iz 1909. godine rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Kako je naveo Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i  EU fondova, obnova stare Tehničke škole dugo je očekivani zadarski projekt.

-Stara Tehnička škola je jedna od posljednjih crnih točaka koje su preostale za realizaciju na Poluotoku i to je projekt koji će, zajedno uz one koji se već rade, poput Kneževe i Providurove palače koje su u neposrednoj blizini, učiniti ovaj dio grada potpuno drugačijim, boljim i oplemeniti ga. Kada znamo da će ovdje za nešto manje od dvije godine useliti studenti i profesori, i da će se iz ovog dvorišta čuti graja studenata, onda nas to sve veseli. Ovo je jedan od 8 projekata koji se financiraju u sklopu ITU mehanizma, a koje provodi Grad Zadar u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja. Trenutno se na području grada ulaže 2 milijarde kuna projekata iz EU sredstava, pa stvarno možemo govoriti o povijesnim brojkama, o investicijskom bumu koji se dešava iz EU fondova u javnu infrastrukturu na području grada Zadra u ovom trenutku, rekao je Erlić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti Ivica Šušak ističe kako će najstarije hrvatsko sveučilište projektom rekonstrukcije stare Tehničke dobiti 2 tisuće četvornih metara prostora.

-Znakovito je da je i danas prvi dan nove akademske godine na Sveučilištu u Zadru koje je jedno od najboljih sveučilišta u Hrvatskoj kad je u pitanju kvaliteta nastave i međunarodna prepoznatljivost. Danas obilježavamo početak gradnje znanstvene i nastavne infrastrukture za 21. stoljeće. Sveučilište u Zadru je najviše integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj i jedan primjer kako se dogodila funkcionalna i organizacijska sinergija i objedinjenje svih njegovih sastavnica.

Zadovoljan je i gradonačelnik Branko Dukić:

-Drago mi je da je naša dobra suradnja sa Sveučilištem dovela do toga da se napokon ova zgrada privede svrsi, a to je ono što je ostavština obitelji Bakmaz, da ovo bude obrazovno-odgojna ustanova. Ovo je samo nastavak niza obnoviteljskih projekata grada Zadra nakon obnove Bedema, obnavlja se crkva Sv. Nikole, Centar za mlade, Studentski dom- da ovom gradu damo što veću vrijednost.

Projekt “Sveučilišne znanstveno-nastavne infrastruktore za 21. stoljeće” vrijedan je 34 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna kuna europskih sredstava.

U kakvom je stanju trenutno Tehnička škola pogledajte u VELIKOJ GALERIJI OVDJE.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...