Zbog prijevremenog umirovljenja brigadira iz Zadra Milanović zaratio s ministrom obrane: “Neću dopustiti nasrtaj dnevne politike”

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića medijima je stiglo priopćenje koje nagovješćuje novi oštri sukob s Vladom. Prijevremeno je, javljaju, umirovljen zapovjednik Počasno zaštitne bojne, brigadir Elvis Burčul iz Zadra, čime je, citiramo, “Vlada izvršila grubi nasrtaj na funkcioniranje sustava OS RH”. Iz Ureda su napisali i kako “predsjednik Milanović neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH”.

Javljaju kako je Burčul umirovljen 20. listopada odlukom ministra, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH.

“Vlada RH, odlukom ministra obrane, pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to tako da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike Hrvatske vojske”, stoji u priopćenju.

 

‘Vlada pokušava samostalno postavljati kadrove’

Iz Ureda Predsjednika javljaju kako je Brigadir Burčul dragovoljac Domovinskog rada koji se u obranu Domovine uključio u siječnju 1991. godine, pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika PZB-e postavljen je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović 2016. godine.

“Odgovornu dužnost zapovjednika PZB-e obavljao je u mandatima dvoje predsjednika Republike, tri ministra obrane i dva načelnika Glavnog stožera OSRH, pri čemu nitko u tom razdoblju, pa ni sadašnji ministar obrane, nije imao primjedbe na njegov rad, već je redovito ocjenjivan najvišim ocjenama od strane svojih nadređenih”, dodaju.

U istom priopćenju stoji kako je iz postupanja ministra Banožića razvidno kako Vlada pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku Republike kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH te kako pritom ne vodi računa o potrebama službe.

 

‘Predsjednik neće dopustiti nasrtaj dnevne politike’

Poručuju i kako je predsjednik Milanović, kako bi zaštitio sustav upravljanja i zapovijedanja u OSRH, osobno razgovarao s ministrom obrane Banožićem, kojeg je, dodaju, upozorio na moguće posljedice njegovog postupanja.

Osim toga, isto su učinili i dužnosnici predsjednikovog Ureda koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH.

“Predsjednik Republike neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji te će poduzeti sve što je u okviru njegovih ustavnih ovlasti kako bi zaštitio integritet Hrvatske vojske”, zaključuje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...