I Sveti Filip i Jakov ima svog Rimca; Eko brod bez sunca može raditi čak devet sati!

I Sveti Filip i Jakov u zadarskom kraju ima svog Rimca. Samo ovaj dalmatinski ne proizvodi vozila nego logično plovila budućnosti. Mladen Peharda javnosti je postao poznat kao izumitelj polupodmornica kakve u svojoj turističkoj ponudi ima skoro svako mjesto u priobalju, a Peharda sad ima novi hit.

Brod kojeg pokreće samo Sunce, napravljen je od PET ambalaže. Usprkos cijeni od 75.000 eura siguran je da će biti velikog interesa za ovaj eko-brod retro dizajna.

Plovilo je to koje može razviti maksimalnu brzinu od 6 i pol čvorova i to je sasvim dovoljno za razgledavanje starih gradskih jezgri s morske strane, ali i isto tako prirodnih znamenitosti u parkovima prirode. Zamišljen je za kraće turističke plovidbe 12 putnika od pola sata, sat nakon kojih ga sunce potpuno nadopuni za svega 10-20 minuta. Bez sunca može raditi devet sati što je idealno za romantičnu vožnju po noći.

“Posebnost ovoga broda je izrazito vitka forma po uzoru na parobrode i pilot cutter jedrilica od početka 20. stoljeća”, pojašnjava za RTL Mladen Peharda, vlasnik tvornice brodova Agena Marin koji je ovaj brod učinio i posebnijim utoliko što ga je proizveo od recikliranih, pa i biljnih materijala.

“Sendvič materijal koji je dijelom recikliran od PET plastike, dakle PET boca, koji nam daju veliku krutost samog plovila, također ide relativno lagano. S druge strane smo se počeli igrati konopljom i lanom, materijali koji su prirodni, brzorastući, a počinju se primjenjivati u laminaciji zadnjih par godina”, govori dalje.

No, kako je ideja nastala objasnio nam je Tin Gaćina Bilin, zaposlenik tvornice brodova Agena Marin.

“Mladen dobije u glavi svoju sliku, to prebaci na papir, s papira idemo u crtanje, tehničari i to, i kreće se iz nule. Znači, raditi sve u omjeru da dobijemo jedan na prema jedan. Tu ima dosta posla, ali isplati se”, tvrdi.

Cijena jednog primjerka iznosi 75 tisuća eura, a iako je tek nedavno predstavljen, jedan je već prodan i plovi Parkom prirode Vransko jezero.

Inače, isti tvorac je prije 16 godina napravio prvu polupodmornicu koju sada ima gotovo svaka veća turistička destinacija na Jadranu, ali i one svjetski razvikane.

“Trenutno smo u 14 zemalja u svijetu uključujući Maldive, Sejšele, Buner, Italiju, Grčku, Francusku, prije mjesec dana je bia isporuka u Indiju”, kaže Peharda kojeg sada već prepoznaju sumještani.

“Vrlo je neobičan upravo zbog tog solarnog pogona, zbog električnog pogona i čini mi se jako dobar, krasno izgleda. To je mlad momak, pun je ideja i kažem da je to mali dalmatinski Rimac”, govori Dragan Eškinja iz Svetog Filipa i Jakova.

O usporedbama s Rimcem brodograditelj se već naslušao i nada se već da će polučiti makar dio takvog globalnog uspjeha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...