Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar već drugu godinu obilježava globalnu kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar već drugu godinu obilježava globalnu kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja započinje 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Školska kampanja je započela predavanjem socijalne radnice i predsjednice udruge “Duga” za pomoć ženi i djetetu Adele Pece, koja vodi sklonište za žene “Malu kuću” u Zadru, te radionicom o nasilju u mladenačkim vezama, koju je provela školska psihologinja Viktorija Hrga. Učenice organizirane u školsku volontersko-aktivističku grupu SADIONICA! su zajedno s voditeljicom, profesoricom Ljubicom Predovan, pripremile virtualnu humanitarnu utrku u svrhu prikupljanja pomoći za Malu kuću.

Akciji su se pridružile i članice likovne radionice EBTŠ “Pinel” s voditeljicom profesoricom Katijom Vladičić, te su jedan dio startnih brojeva oslikale na platnu. Dodatna motivacija sudionicima su bile i nagrade, koje je  dijelom sponzorirala škola, a dijelom lokalni ugostitelji i poduzeća.

Unatoč tome što je ovaj sportski humanitarni događaj uključivao aktivnosti na otvorenom tijekom kišnog vikenda, odaziv je bio više nego zadovoljavajući, te se je preko 100 učenika i profesora prijavilo za utrku. Kako se je radilo o virtualnoj utrci, sudionici su zadanu duljinu od 3 kilometra odradili individualno, te su rezultate prijavljivali putem aplikacije. Dozvoljeno je bilo trčanje, hodanje, rolanje i bicikliranje. Nagrađeno je šesnaest najsretnijih sudionika čija su imena izvučena slučajnim odabirom, a sredstva prikupljena od utrke su uplaćena na račun udruge “Duga”.

Ljubica Predovan ističe da je kao autorica projekta i organizatorica, iznimno zadovoljna odazivom i podrškom, a ponajviše utjecajem projekta na same sudionike, učenike  škole. Smatra da su osvijestili utjecaj nasilja nad ženama na obitelj i čitavo društvo, te  potrebu da kroz individualno djelovanje budu dio rješenja.

Kako kampanja 16 dana aktivizma još traje, a potreba za djelovanjem nikad ne prestaje (o čemu svjedoči i nemili događaj u Splitu), EBTŠ Zadar poziva i ostale škole da se pridruže kampanji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...