FOTO Na Muraju postavljena brončana maketa Poluotoka, iz zvučnika se čuje zvuk Morskih orgulja, a sutra je svečano predstavljanje

U sklopu projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ na Bedemima  je postavljena brončana maketa koja predstavlja skulpturalni umanjeni prostorni prikaz povijesne jezgre grada  Zadra kao kulturno povijesne cjeline koja bi lokalnom stanovništvu i posjetiteljima omogućila novi uvid  promjene kroz povijest, međusobne odnose prostornih arhitektonskih volumena i organizaciju  prostora.

Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture makete je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene  nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Bedema zadarskih pobuna) omogućavanjem novog  koncepta prezentacije kulture. Interpretacija kulturne baštine ima za cilj promatranje, učenje i aktivno  sudjelovanje u zaštiti baštine, kroz iskustvo iz prve ruke i kroz ilustrativne medije.

Maketa akademskog kipara Damira Mataušića duga je približno tri i široka oko metar i pol te visoka 75 centimetara, a izrađena je od lijevane smeđe patinirane bronce, s reljefnom površinom od poliranog aluminija.

Posebnost makete su i audiovizualni efekti. Naime, iz zvučnika koji imaju senzore na pokret čuje se zvuk Morskih orgulja, mora i galebova, a maketu će u večernjim satima obasjati LED svjetla.

Vrijednost posla procijenjena je na milijun i 140 tisuća kuna s PDV-om, dok je izrada idejnog rješenja koštala 87.500 kuna (s PDV-om). Projekt će službeno biti predstavljen sutra.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...