I zadarska bolnica testirat će cijepljene djelatnike da vide koliki je postotak zaraženih među njima

Iako su brojke novozaraženih u padu, Hrvatska je druga u svijetu po smrtnosti, sa čak 17 umrlih na milijun stanovnika. Gora je jedino Mađarska sa 18.

Od listopada i uvođenja obveznih COVID potvrda u zdravstvu, među više od 300 tisuća testiranih otkriveno je više od šest tisuća pozitivnih.

Da se otkrije koliko je zaraženih među cijepljenima s COVID potvrdama, HZJZ pokreće pilot projekt, prenosi RTL.

Testirat će cijepljene djelatnike 10 dana i usporediti s necijepljenima.

Dva puta na tjedan i tako već dva mjeseca, testiraju se zaposlenici bolnica koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu.

Prvi put kreće pilot projekt testiranja i cijepljenih. Doznaje se da će ispitanici biti podijeljeni u tri skupine. U prvoj će biti cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Među njima i zadarska.

Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Testiranja će trajati deset dana.

U planu je i obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi po istim kriterijima.

“Očekujem da će rezultati takvog istraživanja biti vrlo zanimljivi, ali ono što je bitno je unaprijed definirati o kojem se uzorku radi jer s obzirom na informacije koje imamo, a to je da je veći udio liječnika ili prebolio ili cijepio. A taj postotak iznosi više od 90 posto. Potencijalno takav uzorak bi mogao predstavljati svojevrstan izazov”, objašnjava Vesna Štefančić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...