I zadarska bolnica testirat će cijepljene djelatnike da vide koliki je postotak zaraženih među njima

Iako su brojke novozaraženih u padu, Hrvatska je druga u svijetu po smrtnosti, sa čak 17 umrlih na milijun stanovnika. Gora je jedino Mađarska sa 18.

Od listopada i uvođenja obveznih COVID potvrda u zdravstvu, među više od 300 tisuća testiranih otkriveno je više od šest tisuća pozitivnih.

Da se otkrije koliko je zaraženih među cijepljenima s COVID potvrdama, HZJZ pokreće pilot projekt, prenosi RTL.

Testirat će cijepljene djelatnike 10 dana i usporediti s necijepljenima.

Dva puta na tjedan i tako već dva mjeseca, testiraju se zaposlenici bolnica koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu.

Prvi put kreće pilot projekt testiranja i cijepljenih. Doznaje se da će ispitanici biti podijeljeni u tri skupine. U prvoj će biti cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Među njima i zadarska.

Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Testiranja će trajati deset dana.

U planu je i obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi po istim kriterijima.

“Očekujem da će rezultati takvog istraživanja biti vrlo zanimljivi, ali ono što je bitno je unaprijed definirati o kojem se uzorku radi jer s obzirom na informacije koje imamo, a to je da je veći udio liječnika ili prebolio ili cijepio. A taj postotak iznosi više od 90 posto. Potencijalno takav uzorak bi mogao predstavljati svojevrstan izazov”, objašnjava Vesna Štefančić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...