Plenković: “Zaraza se brže širi u Dalmaciji, ne smijemo se opustiti za blagdane”

Andrej Plenković danas je sa sjednice Vlade poručio da se zaraza koronavirusom trenutno nešto brže širi u Dalmaciji, a građane je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pozvao na dodatan oprez kako se zaraza ne bi širila na obiteljskim okupljanjima.

“Vidimo da se u Hrvatskoj, kada gledamo regije, u ovom trenutku zaraza nešto više i brže širi u Dalmaciji. Nakon što smo tjednima bilježili pad, danas imamo malo veći broj nego prošlog tjedna. To je bitno za primijetiti i stoga pozivam sve na odgovornost, na kombinaciju svih raspoloživih sredstava zaštite”, rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Podsjetio je na važnost cijepljenja prvom, drugom i trećom dozom, na mjere osobne zaštite, izbjegavanje većih okupljanja i korištenje covid-potvrda.

“Sve ove mjere su takve da nijedna sama za sebe nije dovoljna. Moramo koristiti kombinaciju i onda ćemo biti najbolje zaštićeni, što je osobito važno u blagdansko vrijeme, da se previše ne opustimo pa da obiteljska, privatna druženja ne bi kasnije postala i mjesta gdje se širi zaraza”, poručio je Plenković.

Naglasio je da vlada i Nacionalni stožer svakodnevno prate razvoj situacije s omikronom, novom varijantom virusa koja se rasplamsava i u Europi i u svijetu. U nekim zemljama se mjere pooštravaju, to su one zemlje gdje se broj slučajeva zaraženih omikronom, prema preliminarnim podacima, udvostručuje svaka dva do tri dana, kazao je.

Napomenuo je da je to znatno brže od dosadašnje varijante virusa delte, gdje se broj zaraženih udvostručava svakih 10 do 12 dana.

“To je sigurno zabrinjavajuće. Sadašnja cjepiva, to je očito, su takva da bismo se zaštitili od omikrona, trebamo primiti treću dozu”, rekao je premijer i pozvao sve na cijepljenje booster dozom. Dodao je kako postoje određene naznake da je možda ovaj soj manje virulentan od drugih, ali to trebaju potvrditi istraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...