Puljić uputio božićnu čestitku: “Unatoč pandemiji pred kojom strepimo već dvadeset mjeseci radujmo se dolasku Isusa u naš dom”

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić uputio je božićnu čestitku građanima.

Prenosimo je u cijelosti:

Uvijek dok razmišljamo o rođenju Isusa Krista, osjećamo kako je to bio veliki i milosni događaj, kakvom nema premca u povijesti čovječanstva. On je bio toliko važan i bitan da se od tog događaja i godine broje. U činu Božjeg rođenja pohranjena je stoljetna vjera i nada ljudi. Božićni događaj protkan je ne samo nitima povijesnih podataka, već i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom dokučiti.

U čudesnom rođenju u Betlehemu, naime, „u živo su se susreli Bog i čovjek“; i to zauvijek. A anđeli su pjesmom najavili da se „rodio Spasitelj svijeta“. Božić je, dakle, nebeska riječ koju prati melodija anđeoskih zborova, a mi je izgovaramo sa strahopoštovanjem i zahvalnošću.

Jer, „dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine svoga puta, jurnula je tvoja svemoguća Riječ s nebesa.“ (Mudr 18, 14).

Riječ Božja, kojom je obilježena vjernička povijest i kronika roda našega, u datom vremenu utjelovila se i čovjekom postade, ali i zauvijek Bogom ostade. Za razliku kod drugih jezika i naroda, gdje se govori o „svetoj noći“, „rođendanu“ i dr. na hrvatskom je to otajstvo sažeto u riječ „Božić“. A u toj čudesnoj riječi sabrana je i pohranjena vjera, ljubav i nada puka hrvatskoga. Stoga je Božić postao njegov narodni ponos i kulturalni ures!

Uistinu, na taj dan kojeg od milja Božićem zovemo, nebo se prosulo na zemlju, a zemlja postala predvorjem neba! Imamo, dakle, stotinu razloga radovati se i čestitati na tom povijesnom i nadposvijenom događaju. Isus se, naime, utjelovio i Sinom Marijinim postao da mi budemo djeca i sinovi Božji. Sveti Augustin je, stoga, u zanosu klicao i pozivao: „Probudi se, čovječe jer zbog tebe Bog je čovjekom postao. Ustani, požuri se i pogledaj: Evo, dolazi tvoj Spasitelj”.

U djetetu Isusu stigao je nebeski dar zemlji, ljudima i narodima. Stoga, usprkos pandemije i opasnosti zaraze, pred kojom strepimo već dvadeset mjeseci zaredom, mi smo i ove godine spremni pozvati Isusa da nam dođe i radovati se njegovom dolasku u naš dom i milosnom pohodu u naše duše. U iščekivanju toga dragog dolaska i susreta od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse. Tvoja su vremena i vjekovi!

Svim vjernicima i svim ljudima dobre volje diljem naše Zadarske nadbiskupije, kao i diljem Lijepe Naše i inozemstva gdje se okupljaju naši ljudi proslaviti rođendan našega Spasitelja, želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2022. godinu!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...