Austrija uvela obavezno cijepljenje za sve starije od 18 godina

Austrijski parlament izglasao je danas obavezno cijepljenje protiv korone za odrasle od 1. veljače. Austrija je prva država Europe koja je uvela obavezno cijepljenje.

Zastupnici su glasovali sa 137 za 33 za obavezno cijepljenje, koje će se primjenjivati na sve stanovnike u dobi od 18 i više godina.

Izuzeci su trudnice, osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti ili koje su se oporavile od infekcije koronavirusom u posljednjih šest mjeseci.

Do sredine ožujka je predviđeno prijelazno razdoblje bez kazni, a nakon toga visoke novčane kazne do čak 3600 eura.

U Austriji deseci tisuća ljudi redovito demonstriraju protiv covid mjera koje je nametnula vlada i protiv ideje o obaveznom cijepljenju.

Kako Hina jutros piše austrijska koalicijska vlada predvođena konzervativcima u četvrtak je objavila kako uvodi lutriju kao poticaj za cijepljenje protiv covida-19, nekoliko sati prije sjednice parlamenta na kojoj će se ozakoniti uvođenje obveznog cijepljenja protiv te bolesti.

Oko 72 posto stanovnika Austrije cijepljeno je protiv covida-19, što je jedna od najnižih stopa cijepljenosti u zapadnoj Europi.

“Što možete osvojiti na lutriji za cijepljenje? Kupone!”, kazao je kancelar Karl Nehammer na novinskoj konferenciji s čelnicom opozicijskih socijaldemokrata Pamelom Rendi-Wagner s kojom je pregovarao o uvođenju te mjere.

Nehammer je kazao da želi uvesti financijsku nagradu za cijepljenje.

“Učili smo iz prošlosti i vidjeli smo da je lutrija za cijepljenje najbolji mogući način za postavljanje takvog sustava”, poručio je.

Građani će dobiti jednu karticu za svaku dozu pa će oni koji su primili “booster” dobiti tri kartice.

Svaka deseta osoba  dobit će kupon u vrijednosti od 500 eura, kazao je Nehammer, dodajući da će to koštati do milijardu eura.

Kasnije je pojasnio na Twitteru da će se kuponi moći koristiti u trgovinama, turističkom i ugostiteljskom sektoru te za kulturna i sportska događanja.

Vicekancelar Werner Kogler kazao je da je cilj podržati austrijska poduzeća i izbjeći kupnju online što je više moguće.

Donji dom parlamenta trebao bi u četvrtak zakonom učiniti cijepljenje protiv covida-19 obveznim za punoljetne.

Prvotno će kazna za necijepljenje iznositi 600 eura, a kasnije do 3600 eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...