Dok sve poskupljuje, dogovorom ovčara – od nove godine pojeftinila paška janjetina!

O poskupljenjima svega i svačega pa i prehrambenih proizvoda, već smo navikli čitati i slušati. Svakodnevno nešto poskupljuje, ali evo i jednog izuzetka. Od početka nove godine cijena paške mlade janjetine smanjena je sa 120 na 100 kuna ili 16,67 posto po kilogramu, piše Agroklub.

“Takav je dogovor svih udruga ovčara na otoku”, potvrđuje Tomislav Vidas, vlasnik istoimenog OPG-a i predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira “Zaglava” iz Novalje.

Na sastanku održanom prije dva mjeseca, točnije 5. studenoga minule godine raspravljali su o povećanju cijena stočne hrane, ali su u konačnici postigli dogovor i formirali cijenu janjetine. Do nove godine 120, a poslije 100 kuna za kilogram.

Takva cijena ima veze i s ponudom i potražnjom. Mlada paška janjetina oduvijek je imala visoku cijenu. Jer, dok u većini stočarskih krajeva sezona janjenja tek počiinje, na Pagu janjetina već prispjeva za pod peku ili u roštijeru.

“Nema ništa bolje”, kaže Vidas. On i njegova obitelj su na sam Božić blagovali pečenu janjetinu. Većina Pažana, pa i ostalih ljubitelja ove delicije imala ju je i na novogodišnjoj trpezi.

“Radi se o janjčićima od 4 do 9 kilograma težine”, dodaje. Za Božić i Novu godinu takvih je prodano oko 800 na području Kolana i Novalje te oko 1.500 grla na cijelom otoku. Kupci su iz Zagreba, Splita, Rijeke i drugih mjesta gdje ima ljubitelja mlade paške janjetine.

Inače, na Pagu prema najnovijim podatcima ima ukupno 36.000 ovaca. Dio ih se već ojanjio u studenome i početkom prosinca, Prodaja tih janjaca tek će krenuti, potražnja iz dana u dan raste, pogotovo što je cijena niža nego za blagdane. Do kraja sezone, kaže Vidas, ojanjit će ih se oko 30.000 i od toga više od 20.000 plasirati na tržište. Ostalo se ostavlja za revitalizaciju stada i osobne potrebe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...