Grbin: “Plenkovićeva policija u Zadru reagirala je kao u dobra stara vremena kada je Udba žarila i palila”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez rekao kako covid potvrde ne smiju trajati vječno, ali da imaju svoju svrhu. Između ostalog je komentirao i uhićenje građanina koji je kritizirao premijera, usporedivši to s udarom na disidente u bivšoj Jugoslaviji. Rekao je da HDZ mora otići te da je spreman biti kandidat za premijera.

 

O referendumu

Most je u podne u Sabor donio potpise građana za raspisivanje referenduma kojim se traži ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”. Grbin je rekao da bi se praksa trebala poštovati – da se ide na kontrolu potpisa, a nakon toga u raspravu u Saboru o tome hoće li pitanja uputiti Ustavnom sudu.

‘Međutim, ono o čemu trebamo razgovarati, pogotovo nakon kontroverzi koje su se dogodile s brojanjem potpisa za prošli referendum, je je li ispravno da Vlada bude ta koja će provoditi kontrolu’, rekao je Grbin na Hrvatskom radiju.

Dodao je da u SDP-u smatraju kako bi se taj problem mogao vrlo jednostavno otkloniti tako da Sabor umjesto Vlade zaduži DIP da provede kontrolu potpisa. ‘Mislimo da je nužno da se omogući promatračima da budu prisutni u tim fazama’, poručio je Grbin.

Grbin je rekao da COVID potvrde ne smiju trajati vječno, ali i da imaju svoju svrhu iako se u Hrvatskoj primjenjuju nakaradno.

‘Ne želimo tako živjeti, nitko od nas ne želi tako živjeti. Međutim, COVID potvrde imaju svoju svrhu’, rekao je.

Dodao je kako potvrde neće biti ukinuti jednostranom odlukom Hrvatske jer ih je uveo EU i brojne zemlje ih traže za prelazak granice.

 

O Frki Petešiću i Plenkoviću

Osvrćući se na postpotresnu obnovu stana koji koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, Grbin je rekao kako je problem s tim slučajem upravo ono što je problem čitave obnove u Hrvatskoj.

‘Ona ne funkcionira osim kada u nekoj zgradi imate ovog Frku Petešića ili nekog drugog. Nije problem što je država tu bila ažurna, problem je što nigdje drugdje nije’, poručio je.

Komentirao je i optužbe premijera Andreja Plenkovića o demontaži države upućene oponentima, pri čemu je Grbin spomenuo bivše ministre u Plenkovićevoj vladi Lovru Kuščevića i Gabrijelu Žalac te bivšeg HDZ-ovog premijera Ivu Sanadera, umiješane u korupcijske afere.

‘Kada Kuščević urbanizira svoju parcelu da bi se obogatio, demontira li državu Kuščević koji radi nešto što ne smije, ili novinar koji to otkrije? To je pitanje koje postavljam Plenkoviću i njegovoj ekipi kada govore o demontaži. Demontiraju li državu oni koji pričaju o problemima ili oni koji probleme stvaraju?, upitao se Grbin. Dodao je da su demonteri oni koji krše zakon i urušavaju državu, a da je obveza svih ostalih da o tome govore, nude rješenja te na sljedećim izborima promijene vlast.

 

O privođenju u Zadru

Osvrnuo se i na privođenje u Zadru građanina zbog napisa na društvenoj mreži da bi Plenkovića trebalo dočekati jajima, rekavši da se radi o legitimnom iznošenju stava.

‘Zanimljivo je kako su različite reakcije kada neki u crnim košuljama marširaju u Zagrebu, onda se to ne vidi i ne reagira, a kada netko legitimno iznese svoj stav, koliko god to bilo oštro i nekome ne pripadalo u vokabular, da bi premijera trebalo dočekati jajima, onda se tu reagira i, kao u ona dobra stara vremena, kada je Udba žarila i palila i kada se disidente micalo da ih vodstvo ne bi slučajno vidjelo, onda Plenkovićeva policija reagira’, rekao je Grbin, dodavši da se time šalje poruka da ovo nije demokracija.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...