Josipović o uhićenjima u Zadru: “Javne osobe, pogotovo ako su istaknuti političari, dužne su trpjeti više nego obični ljudi”

Bivši predsjednik i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivo Josipović za RTL je komentirao je li prekršen zakon u slučaju privođenja 72-godišnjeg Mladena Ćustića koji je na Facebooku napisao komentar o premijeru Andreju Plenkoviću.

“Treba vidjeti i sud će to učiniti, je li bila riječ o nekom aktivnom napadu, planiranom napadu ili nije, ili je bila riječ o verbalnoj izjavi koja je vrijednosni sud. Ako je riječ o verbalnom iskazu vrijednosnog suda tu neće biti prekršaja ni kaznenog djela. Kada bi bilo aktivnog napada to bi bilo ugrožavanje i moglo bi se podvesti pod prekršaj ili kazneno djelo”, kazao je Josipović.

Komentirao je i izjavu Ćustića da se radilo o satiri.

“Ja bih rekao da je to vrijednosni sud. Ima negativan odnos prema radu premijera i zato je rekao da bi ga gađao trulim jajima. Ako je to samo verbalni iskaz vrijednosnog suda, ne mogu zamisliti da bi prekršajni sud odlučio da je riječ o prekršajnoj odgovornosti”, kazao je.

Komentirao je i je li ugroza bila toliko velika da su za vrijeme posjeta premijera oba autora komentara morali biti iza rešetaka.

“Ako nije bilo riječi o nekakvoj organizaciji koja je pripremala napad onda je to bilo previše. Po praksi Europskog suda za ljudska prava i po praksi Ustavnog suda, redovnih prekršajnih sudova, je situacija takva da su javne osobe, posebno ako su istaknuti političari, dužne trpjeti više nego obični ljudi. To trpljenje se odnosi na vrijednosne sudove iskazane na neki grubi i neprimjerne način, što sam i osobno doživio. Kad bi bilo riječ o nečemu što je kleveta, to bi prelazilo granice i bilo kažnjivo”, kazao je Josipović.

Osvrnuo se i postoji li granica između slobode govora, govora mržnje i kritika i uvrede na račun političara.

“Ona postoji ali sud je određuje ili nadležna državna tijela u svakom konkretnom slučaju, pritom je orijentira da su javne osobe dužne trpjeti više nego građani. Građani kada napadaju javne osobe, političare, trebaju imati neku mjeru, a ona je u tome iznose li se lažne i štetne činjenice”, kazao je.

Komentirao je i je li spomen gađanja premijera bio alarm kako se ne bi ponovila scena iz Petrinje kada su premijera gađali grudom.

“Moguće, ali tu postoje različiti mehanizmi kojima oni koji se bave sigurnošću premijera mogu reagirati i spriječiti takve stvari. Je li to prešlo okvire, o tome će se razgovarati”, kazao je Josipović.

Kazao je i da će ovo premijeru nanijeti određenu štetu te da je reakcija bila pretjerana.  Komentirao je i zašto se ne reagira ovako brzo kada u pitanju nisu štićene osobe.

“Kad je riječ o običnim građanima, nemaju mehanizam koji ih štiti zato postoji posebna kategorija štićenih osoba jer s jedne strane moraju više trpjeti, ali kada je riječ o sigurnosti imaju pravo na zaštitu jer su i više ugroženi”, kazao je Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...