Nastavak širenja Novog kampusa; Krenuo projekt STEM zgrade s dormitorijem vrijedan 285 milijuna kuna

Sveučilište u Zadru pamtit će 2021. kao godinu velikih infrastrukturnih projekata, od kojih su neki završeni, neki pokrenuti, a neki u pripremi. Projekt Studentski smještaj i prehrana, odnosno gradnja studentskog doma i menze je pri dovršetku, u okolišu doma zasađeno je 90 stabala te se čeka samo opremanje interijera studentskog doma i menze.

Istovremeno sa završetkom prve faze projekta, krenulo je širenje studentskog kampusa: u tijeku je izrada glavnog projekta za zgradu STEM odjela s dormitorijem, za koju je ishođena lokacijska dozvola. Zgrada je kombinirani objekt sa smještajnim kapacitetom od 384 ležaja u dvokrevetnim sobama i prostorom za studijske programe Sveučilišta u Zadru u STEM područjima. Uz infrastrukturu za znanstvenoistraživačku i nastavnu infrastrukturu Sveučilišta u područjima tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti, njenom gradnjom osigurat će se dodatni kapaciteti za studentski dom, referada i ambulanta za studente, najavila je u novom broju Glasnika Sveučilišta u Zadru rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Riječ je o sveučilišnim sastavnicama koje su najaktivnije u znanstvenoj publicistici te kompetitivnim znanstvenim projektima, projektima međunarodne suradnje i programima transfera znanja. Projekt već ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole. Procijenjena vrijednost gradnje STEM odjela i dormitorija te njihova opremanja iznosi 285.846.250 kuna, kaže rektorica.

Treća faza je projekt gradnje Multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra, za koji postoji idejno rješenje.

– Sveučilišni multifunkcionalni knjižnično-informacijski centar prostorno bi objedinio knjižnice od nacionalnoga, znanstvenog i kulturnog značaja te obogatio Sveučilište prostorom za znanstvenoistraživački rad, interakciju s različitim dionicima iz društva i gospodarstva te različita događanja, diseminacije, popularizacije i transfera znanja. Združivanjem knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima objedinit će dragocjene knjižnične i informatičke resurse, ističe Vican.

U budućem Sveučilišnom multifunkcionalnom knjižnično-informacijskom centru predviđeni su digitalizacija i restauracija te pohranjivanje bogate knjižnične građe, dijelom već registrirane kao kulturno dobro pod zaštitom države, koja je relevantna u europskim i svjetskim razmjerima, čime će se omogućiti njezino pregledavanje, korištenje i znanstvena evaluacija u skladu s europskim strateškim opredjeljenjem za otvorenu znanost i kulturu kao važan element kojim se ostvaruju temeljne europske vrijednosti u društvu, gospodarstvu i međunarodnim odnosima.

– Taj projekt indirektno rješava prijeko potrebne prostorne mogućnosti za širenje Državnog arhiva u Zadru, arhivskom građom predragocjene arhivske ustanove nacionalnog i međunarodnog značaja, s obzirom na to da će se prelaskom Znanstvene knjižnice Zadar u novi suvremeni objekt ostvariti širenje prostornih kapaciteta tog arhiva u dijelu zajedničke zgrade koji sada koristi Znanstvena knjižnica Zadar, ističe rektorica Vican.

Procijenjena vrijednost projektiranja je 6.900.000 kuna, a procijenjena vrijednost gradnje i opremanja 268.847.000 kuna.

Od velikih infrastrukturnih projekata na Sveučilištu aktualni su i oni o rekonstrukciji i opremanju zgrade stare Tehničke škole, buduće Sveučilišne zgrade za nastavu i znanstvenoistraživački rad te projekt ARHIPELOGOS, kroz koji će se za sveučilišne potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina na Molatu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...