Paleka: “Zadarski Advent vratio je život na Poluotok, zaista smo dali sve od sebe kako bi se zadržala kvaliteta manifestacije”

Ako je prije koju godinu, kada je manifestacija zadarskog Adventa tek gradila imidž događaja koji se ne propušta, najvažnije bilo vratiti život na Poluotok te Zadranima i svim gostima grada ponuditi blagdanski šušur s obiljem koncerata, ića i pića – ovogodišnji „Advent u Zadru“ otišao je korak dalje. Ne u smislu puno bogatijeg programa ili gostovanja nekih međunarodnih zvijezda, kako je to prije pandemije bilo i planirano, nego upravo zbog činjenice da se unatoč pandemijskim okolnostima i složenosti organizacije, „Advent u Zadru“ održao i da nije zaostajao za svojim najboljim izdanjem iz vremena prije korona krize. Organizatori Grad Zadar, Tržnica Zadar d.o.o. i Turistička zajednica grada Zadra, treba to kazati, odradili su vrhunski posao.

– Drago nam je da su Zadrani i ove godine prepoznali naš trud te da su mogli uživati u programu kojega smo imali. Napravili smo najviše što smo mogli u ovim pandemijskim okolnostima, a svima smo, uz poštovanje mjera, osigurali maksimalnu sigurnost. Na samom početku je bilo dosta negodovanja zbog COVID potvrda, ali je to u cijeloj Hrvatskoj bio uvjet za održavanje koncerata. Zato smo i omogućili brzo testiranje na licu mjesta, kako bi svi mogli uživati u vrhunskim glazbenicima. Zadar je ponovno nakon dvije godine imao odličnu i prepoznatljivu manifestaciju – kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra, Mario Paleka. Ilustriraju to neke činjenice i brojke.

Prvo, u turističkom smislu, studeni je Zadru donio sedmu poziciju među deset najboljih destinacija po ostvarenim noćenjima u Hrvatskoj, što je vrhunski rezultat za destinaciju koja uglavnom živi od ljetnih aktivnosti. Ujedno je Zadar bio četvrti po broju noćenja domaćih gostiju, sedmi po hotelskom prometu u studenomu, četvrti u prometu u kampovima i šesti u kategoriji obiteljskog smještaja. Od početka godine Zadar je peti kada su u pitanju noćenja domaćih gostiju s više od 305 tisuća ostvarenih noćenja Hrvata, a s 135 tisuća noćenja domaćih i stranih gostiju u hotelskom smještaju, Zadar je na osmom mjestu. Dakle, čvrsto u top 10 hrvatskog turizma u brojnim kategorijama, uz napomenu kako je uzbudljiviji i događajima potpuniji prosinac očekivano donio još bolje brojke. Naravno, u prvom redu zbog adventskih događaja, odnosno manifestacije koja je bila najzahtjevnija i najsloženija manifestacija ikad organizirana u Zadru. Od kraja studenoga do posljednjeg dana 2021. godine i programa za Silvestrovo, potom i novogodišnjeg koncerta grupe Kanela, u Zadru su nastupali Rockatansky band, Daleka obala, Bang Bang, Zaratino, 023 band, mnogi DJ-i, Neno Belan & Fiumensi, Željko Bebek, Jeremiah’s, Dražen Zečić, Massimo, grupa Forum, Sexymotherfuckers, Pink Noise, Gibonni, grupa Cambi, klapa Niko, Zoran Jelenković, Đani Maršan s klapom Munita i gudačkim triom Veljak te na Silvestrovo Black Coffee & Martine Thomas, Vjekoslav Ključarić, Eni Jurišić, Dino Purić i Petra Oreč. Priču je 1. siječnja 2022. zaključila grupa Kanela, ali tijekom „Adventa u Zadru“ održala se još promenada Svetog Nikole sa slikanjem i dijeljenjem slatkiša, promenada Svete Lucije i Djeda Božićnjaka s istim programom te nezaobilazni „Zadar Christmas Run“. Bio je tu i defile mažoretkinja te nekoliko humanitarnih akcija. Adventske kućice bile su pune s ponudom vrhunske hrane; sve raznovrsnijeg street fooda, burgera, blagdanskih slastica i toplih napitaka.

Ako je frontmen Vatre Ivan Dečak još prije dvije godine, penjući se na adventsku pozornicu, primijetio kako Zadar uz Zagreb ima najbolji Advent u Hrvatskoj, ove je godine – dojam je posjetitelja i sudionika – odrađen i više nego dobar posao.

– Ako govorimo o formatu i kompaktnosti programa, naša se manifestacija vjerojatno ističe na razini države jer zaista smo dali sve od sebe kako bi se zadržala kvaliteta po kojoj je poznata. No mi je svakako želimo razvijati dalje i nadograđivati kako bi tijekom zimskih mjeseci imali vrhunsku ponudu u gradu. Još se jednom zahvaljujemo svim partnerima koji su na bilo koji način sudjelovali i bili dio Adventa u Zadru – poručio je direktor zadarskog TZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...