Plenković, Beroš i Božinović o korona rekordu: “Izbjegavajte nepotrebne kontakte, razmišlja se o novim mjerama”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelusjednice Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer je kazao da Hrvatska danas ima rekordan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije i to 8587, što je oko 50 posto više nego prošloga tjedna i dva puta više nego prije dva tjedna.

Dodao je da ovi brojevi pokazuju da se novi soj virusa omikron širi Europom te je vjerojatno već sad izrazito prisutan i u Hrvatskoj.

Plenković je podsjetio je da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa, upozorivši da posebno veliki porast bilježi Splitsko-dalmatinska županija koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, gdje je broj slučajeva tri puta veći nego prije dva tjedna. Dodao je da je svaki peti slučaj u Hrvatskoj ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu.

– Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sada nazire i kod nas, je još jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja, naglasio je premijer.

Ponovio je da je temeljni način zaštite cijepljenje.

– Još jednom, nedvojbeno i  jasno pozivam sve naše sugrađane koji nisu cijepili da se cijepe, a one koji su primili dvije doze da se cijepe trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet, kazao je Plenković.

Izvijestio je da je 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, 63 posto cijepljenih je s dvije doze, a 543 tisuće je onih koji su primili treću dozu.

Premijer je ponovio da je Vlada osigurala više nego dovoljno cjepiva.

Smatra da je cijepljenje važno za starije građane, osobito one koji imaju više od 60 godina, kazavši da svaki četvrti sugrađanin stariji od 65 godina, nažalost još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

– Oni su u riziku od teškog oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem, poručio je Plenković.

Naglasio je da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma te se zbog toga i brže širi. Još jednom je pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite – distance, prozračivanja i nošenja maske, kao i na cijepljenje jer je kombinacija mjera, smatra premijer, najbolja zaštita za sebe i druge.

Upozorio je i da veći broj zaraženih dovodi do većeg broja hospitaliziranih.

– Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke, zaključio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da je zdravstveni sustav u maksimalnoj pripravnosti zbog rekordnog broja novozaraženih te upozorio da je booster dozom do sada cijepljeno samo 16,2 posto odraslog stanovništva.

– Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, zbog čega se spremnost zdravstvenog sustava podiže na najveću razinu, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatak o današnjih 8587 novih slučajeva zaraze, te tjednom prastu novozaraženih od 50 posto. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju dalmatinske i Vukovarsko-srijemska županija.

Booster dozom do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 16,2 posto odraslih osoba, a ministar upozorava da “to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom”.

Sustav je, kaže, spreman za prihvat povećanog broja zaraženih te većina bolnica u kratkom roku može povećati COVID-kapacitete, no to znači i da će se reducirati druga zdravstvena zaštita.

Rast hospitaliziranih od prošloga tjedna ima KBC Split te dubrovačka, pulska i šibenska bolnica, dok je u ostalim bolnicama stanje nepromijenjeno.

– Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati osnovnih mjera, distance, maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom te prozračivanja prostora. To navedeno uz cijepljenje čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije, poručio je Beroš.

Podsjetio je i da je prekjučer u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj flurone, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, te ponovno pozvao građane, naročito one starije dobi, da ne odgađaju odluku o cijepljenju.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je kako Nacionalni stožer civilne zaštite na dnevnoj razini razmatra uvođenje novih epidemioloških mjera zbog značajnog porasta broja novozaraženih.

– Današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj. Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delte, ali se još čeka čvršća znanstvena potvrda. S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera, rekao je Božinović.

I dalje je, istaknuo je, od najveće važnosti pridržavanje postojećih mjera.

– Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, hitno cijepljenje i docjepljivanje. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje, poručio je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...