Sindikat umirovljenika: “Protiv smo obveznog cijepljenja starijih, ima drugih načina”

Sindikat umirovljenika usprotivio se danas mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, nakon izjave ministra zdravstva Vilija Beroša otprije dva dana da se razmišlja o obveznom cijepljenju te dobne skupine, iz koje dolazi više umrlih od covida-19.

S obzirom na to da iz te skupine ima najviše umrlih te je prosječna dob do sada umrlih osoba 76.2 godine, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti jer pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio.

 

Sindikat: 5 EU zemalja ima manju procijepljenost starijih

No u odnosu na ostatak populacije, cijepljenost starijih od 60 godina je ipak relativno visoka te iznosi 78.5 posto, iako manju cijepljenost u EU imaju samo Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Latvija i Estonija, navode iz sindikata.

Upravni odbor SUH-a stoga traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv covida-19.

 

Pozvali starije da se cijepe

Protivi se ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu nego držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana.

SUH naglašava i kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja te cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta. Pritom apeliraju na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od covida-19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignuća znanosti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...