Sindikati: “Poslodavac mora pokriti troškove radniku za rad od kuće”

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podržava mjeru kojom se propisuje obveza poslodavca da organizira rad od kuće kad god je moguće radi sprečavanja širenja koronavirusa, ali to se mora učiniti uz suglasnost radnika i moraju se pokriti troškovi nastali pri tom radu.

SSSH u priopćenju podržava novu odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite, koja je danas stupila na snagu, o obvezi poslodavca da organizira rad od kuće, odnosno namjeru smanjivanja kontakata i pritiska na javni prijevoz radi sprečavanja širenja koronavirusa, bez ulaska u novi lockdown.

“Međutim, odluka u potpunosti zanemaruje ugovornost radnih odnosa i prava druge strane, odnosno radnika”, poručuje SSSH.

S obzirom na dosadašnja loša iskustva tijekom pandemije, sindikalci pozivaju državu i poslodavce na poštivanje važećeg zakonskog okvira, koji predviđa ugovaranje takvog rada u svrhu zaštite radnika i pravedne naknade njegovih troškova nastalih prilikom obavljanja poslova za poslodavca.

Kažu da i radnici koji rade od kuće moraju imati pravo na stanku

Imajući na umu izradu novog zakonskog rješenja na kojem se trenutno radi, SSSH ističe da rad radnika od kuće uvijek mora biti dobrovoljan (ugovoren) odnosno odražavati suglasnost volja obiju strana, uz osiguranje sredstava rada te pravednu naknadu troškova nastalih zbog takvog načina obavljanja poslova.

Također, mora biti reverzibilan, odnosno uključivati pravo povratka radnika na rad u prostor poslodavca, koji odgovara standardima zaštite na radu.

Uz to, potrebno je osigurati bolju organizaciju radnog vremena kako bi i radnici koji rade od kuće imali pravo na korištenje stanke te dnevnog i tjednog odmora, naknadu za prekovremeni rad i pravo na nedostupnost izvan radnog vremena.

Poslodavac nema pravo prebacivati troškove svoga poslovanja na radnika i njegovu obitelj, a radniku mora jamčiti sva individualna i kolektivna prava kao da radi u prostoru poslodavca.

SSSH poziva poslodavce i njihove udruge te sindikate da provedbu članka 17. Zakona o radu dodatno urede kolektivnim ugovorima.

“Izmjene instituta rada koji se ne obavlja u prostoru poslodavca moraju ići u smjeru prepoznavanja važnosti individualnog i/ili kolektivnog ugovaranja takvog rada, to ne smije biti izlika za dodatnu fleksibilizaciju radnih odnosa”, navodi se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...