A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže

A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže te do kraja godine planira doseći oko 700 tisuća kućanstava koja će moći pristupiti fiksnoj mreži gigabitnih brzina, najavio je u utorak na susretu s novinarima novi glavni direktor A1 za tehniku i informacijske tehnologije Branimir Marić.

A1 trenutno gradi optičku mrežu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Umagu, Tučepima, Novskoj i drugdje, pa bi za mjesec-dva dana optikom trebao povezati do 600 tisuća kućanstava, rekao je Marić.

“A1 ima jaku fiksnu infrastrukturu jer je među rijetkim telekoma koji je jako rano prepoznao da su bakrene veze za fiksnu mrežu stvar prošlosti i da će investirati u optiku, što kao tehnologija predstavlja nepresušan frekvencijski spektar. Plan je u iduće dvije godine još se proširiti i do kraja 2023. doći do 800 tisuća kućanstava”, najavio je.

Za optičku infrastrukturu je kazao i da je zalog za budućnost te se sada to naziva i digitalna infrastruktura, te time A1 želi pridonijeti i digitalizaciji društva i gospodarstva u Hrvatskoj i njezinom pomicanju naprijed na indeksu DESI.

Uz navedene gradove, u Hrvatskoj postoje i mjesta gdje A1 gradi mrežu uz pomoć EU-ovih sredstava, čime će u idućih par godina pokriti 45 tisuća kućanstava, pri čemu je Marić istaknuo i kvalitetu mreže. Za to je nedavno dobio certifikat međunarodne tvrtke Ookla, koja mjeri kvalitetu i brzine mreža u svijetu i u čijem je mjerenju sudjelovalo više od 1,7 milijuna korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa.

Za optičku mrežu A1 koristi dvije tehnologije – FTTH te tzv. hibridnu optičku infrastrukturnu mrežu HFC, na kojima je moguće dosegnuti velike brzine, a radi s raznim dobavljačima, većinom američko-europskim – Ericcsonom, Ciscom i Nokiom, a nešto manje s kineskom Huaweijem i drugima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...