Amerikanac koji živi u Hrvatskoj dijeli savjete: “Zarađujem 4500 dolara mjesečno, ali volio bih da sam znao ovo prije odlaska iz SAD-a”

Prije pandemije koronavirusa Steve Tsentserensky živio je u New Yorku i dobro zarađivao kao videoproducent. Razbuktavanjem pandemije jedva je krpao kraj s krajem i mjesečna zarada pala mu je na samo 700 dolara. Odselio se kod sestre u New Jersey, a zatim se odlučio preseliti u Hrvatsku nakon što smo od siječnja 2021. počeli nuditi jednogodišnju boravišnu dozvolu digitalnim nomadima.

Tsentserensky je prvo preselio ‘ured’ u Split, a danas živi u Zagrebu. Za američki CNBC izjavio je da je u Hrvatskoj život daleko jeftiniji nego u američkim gradovima. Prosječna najamnina za jednosoban stan u Jersey Cityju primjerice iznosi 2779 dolara.

Ispričao je kako je mjesecima pedantno pripremao dokumente potrebne za izdavanje dozvole.

‘Naknada za obradu zahtjeva bila je 100 dolara, a da bih se kvalificirao, morao sam imati mjesečni prihod od najmanje 2750 dolara. Odlučio sam opsesivno štedjeti. Sve što sam mjesecima zarađivao stavljao sam sa strane. Sa 76.000 dolara na štednom računu osjećao sam se dovoljno financijski sigurnim da mogu živjeti u inozemstvu’, naveo je Tsentserensky.

Da bi mogao dobiti dozvolu, također je morao imati FBI-jevu potvrdu i navesti adresu na kojoj će stanovati.

Tsentserensky je dao, preko CNBC-a, nekoliko korisnih savjeta za sve one koji planiraju krenuti njegovim stopama:

‘1. Osigurajte si stalan izvor prihoda

Ako vodite svoju tvrtku ili ste slobodnjak poput mene, ključno je planirati unaprijed i imati siguran dotok prihoda. U suprotnom živite pod stresom i pitate se kako osigurati novac za osnovne troškove. Kad bih se vratio u prošlost, ne bih gubio toliko vremena u lovu na unosnije, ali jednokratne ugovore. Umjesto toga, usredotočio bih se na dugoročne ugovore koji možda nisu toliko unosni, međutim garantiraju stalan rad i plaću.

2. Istražite koliki su troškovi života i izradite proračun

Kada sam započeo svoje putovanje kao digitalni nomad, pogriješio sam što nisam imao financijski plan. Godinama sam radio u industriji krstarenja, tako da su mi mnogi osnovni troškovi, poput hrane i stana, bili pokriveni. Ideja o budžetiranju i praćenju potrošnje nije mi pala na pamet.

Trenutno zarađujem 4500 dolara mjesečno (oko 30 tisuća kuna). Srećom, to je dovoljno za ugodan život u Hrvatskoj te u prosjeku trošim 1700 dolara mjesečno (11.500 kuna). Ali bio bi drugačiji slučaj da živim primjerice na Bermudima, jer je ondje sve mnogo skuplje.

3. Stvorite si rutinu

Ako napuštate rodni grad koji se nalazi uz ocean, nećete moći nastaviti sa svojom jutarnjom rutinom, poput šetnje plažom. Nisam razmišljao o tome kad sam tek stigao u Hrvatsku, pa je bilo trenutaka u kojima su mi dani bili neorganizirani. Sada moja rutina uključuje kuhanje kave i čitanje novina ujutro. Vodim dnevnik, osam sati radim i redovito vježbam.

Dnevna rutina održava me zdravim, povećava moju produktivnost i daje mi vremena za odmor, odnosno istraživanje Hrvatske’, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...