Antonio Vučetić: “Lokalna vlast se nije posebno trsila kako bi dobila zgradu Doma županije na upravljanje, krije li se iza toga prešutni dogovor s Nadbiskupijom?”

Zgrada Doma županije u kojoj se još uvijek nalazi sjedište Zadarske županije država bi mogla ili barem planira prepustiti Zadarskoj nadbiskupiji, kao obeštećenje za nekretnine oduzete Crkvi za vrijeme socijalističke Jugoslavije. Mogućnost da jedan od najreprezentativnijih objekata na izrazito atraktivnoj lokaciji postane vlasništvo Zadarske nadbiskupije i time izgubi dostupnost građanima, u Zadru vide kao pogodovanje i potvrdu privilegiranog statusa Crkve, dok se slaba reakcija lokalne politike tumači samonametnutim političkim provincijalizmom te posljedično nedostatkom volje i moći za suprotstavljanjem odlukama iz Zagreba, u ovom slučaju premijeru Andreju Plenkoviću i vrhu Katoličke crkve. Iako nikakav ugovor o prepuštanju Dom županije nije potpisan, cijela se stvar oko atraktivne i lijepe zadarske palače ozbiljno zakotrljala.

– Upozoravali smo na ovakve stvari u kampanji uoči lokalnih izbora. I HDZ i SDP su političke opcije koje nemaju samostalnost političkog odlučivanja na lokalnoj razini. Oni su stranački poslušnici koji se nisu u stanju izboriti za zadarske interese – kaže Antonio Vučetić, prvi čovjek iz kluba županijskih vijećnika Nezavisne liste Zadarske županije, DSU-a, HNS-a i HSLS-a. Vučetić nema dileme po pitanju budućnosti Doma županije, a objašnjava zašto:

– Zgrada županije treba ostati Dom županije, no županijska vlast se tijekom posljednjih 30 godina trebala izboriti da država darovnicom preda objekt lokalnim vlastima. Taj je objekt reprezentativan kao objekt javne i vojne vlasti već 150 godina. Nerazumno trošenje 23 milijuna kuna za preseljenje županijske uprave na prostor Vruljice moglo se kvalitetnije uložiti u demografske mjere i poticaje za mlade obitelji – smatra Vučetić koji još ističe kako je upravo Vruljica bila u vlasništvu države, pa je opravdano na upravljanje prepuštena lokalnim vlastima.

– U slučaju Doma županije, lokalna vlast se nije nešto posebno trsila kako bi dobila tu zgradu na Poluotoku na upravljanje, pa je veliko pitanje krije li se iza te nezainteresiranosti mogući prešutni dogovor sa Zadarskom nadbiskupijom. Naime, zaista je zanimljivo za vidjeti hoće li Nadbiskupija nakon dobivanja Doma županije izvršiti pravni bypass do zainteresiranih privatnih nekretninskih investitora o kojima Kalelarga šapuće već deset godina – pita se županijski vijećnik iz redova političke platforme Nezavisne liste, DSU, HNS i HSLS, koji je dio kritike uputio i županijskoj vlasti.

– Budući da je nova županijska većina sastavljena od 26 ruku HDZ-a i partnera te Žuvelinih nezavisnih, bivšeg DP-a i SDSS-a, odlučila kako je preseljenje županijske uprave u Vruljicu i investicija od 23 milijuna kuna gotova stvar, mi smo u raspravi o proračunu i nepodržavanjem tog proračuna za 2022. iskazali jasan politički stav kako smo protiv cijele te priče. Zato od te nove skupštinske većine tražimo da zauzme stav kako zgrada Doma županije mora ostati na upravljanje Zadarske županije. Župan Božidar Longin to mora riješiti s nadležnim ministarstvom, jer ima iskustvo i pokazao se uspješan upravo na primjeru prostora na Vruljici. Želimo da se Dom županije iz sredstava EU prenamijeni u javni prostor pod upravljanjem županijske ustanove ili županijskog poduzeća – poručuje Vučetić uz završni prijedlog rješenja ove situacije:

– Još bi se eventualno mogao napraviti zajednički projekt korištenja zgrade Doma županije sa Sveučilištem u Zadru, jer Crkva u svom vlasništvu ima dovoljno nekretnina na području Zadra za smještaj arhiva i knjižnice. Ovaj najreprezentativniji javni prostor na području cijele Zadarske županije lokalna vlast sigurno može staviti u kvalitetniju javnu funkciju od, primjerice, zamisli neke kancelarije ministarstva u Zagrebu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...