Beroš: “Najveći udio novozaražnih imaju Bjelovar, Šibenik i Zadar, još se ne razmatra ublažavanje mjera”

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da je krivulja novih slučajeva zaraze koronavirusom u silaznoj putanji, ali zbog niske procijepljenosti još se ne razmatra ublažavanje epidemioloških mjera i promjena uloge covid potvrda.

Moramo biti svjesni da je još uvijek velik broj necijepljenih građana koji mogu teško oboljeti, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade, zato Hrvatska ne može slijediti primjer Danske, Švedske ili Velike Britanije kojima dovoljna procijepljenost daje prostora za popuštanje epidemioloških mjera.

Beroš je istaknuo da Hrvatska u četvrtak bilježi gotovo 32 posto manje dnevnih slučajeva u odnosu na prošli tjedan, što je najveći pad novozaraženih u petom valu.

Udio novozaraženih među PCR testiranima u zadnja 24 sata je 45,81 posto, a pri brzom antigenskom testiranu 10,69 posto.

Najveći broj novih slučajeva imaju Bjelovarsko-bilogorska, Šibensko-kninska i Zadarska županija.

Posljednjih dana bilježimo lagani pad broja hospiraliziranih pa je njihov udio u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru niži nego u prethodnom razdoblju, istaknuo je.

Do sada je cijepljeno 2.215.898 osoba, a dodatnom dozom 829.638 osoba, što je 21,33 posto od ukupnog stanovništva.

Patronažne sestre u proteklom su tjednu kontaktirale 1288 osoba, od kojih se samo njih 27 posto odlučilo na cijepljenje, što pokazuje manji interes u starijoj populaciji, rekao je Beroš.

Covid potvrde, poručio je, i dalje smanjuju rizik od širenja zaraze u bolnicama, socijalnim ustanovama i nekim radnim sredinama.

Unatoč dovoljnim količinama cjepiva i cjepnih punktova sve je manji interes građana za cijepljenje, iako najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se među onima koji su primili dodatnu dozu cjepiva zarazilo svega 0,4 posto ukupne populacije.

Poručio je da Ministarstvo zdravstva i dalje kontinuirano prati izvršavanje svih hitnih i neodgodivih zdravstvenih usluga, a za onkološke pacijente postoje posebni protokoli narudžbi za preglede.

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da se može govoriti o trendu popuštanja novog naleta izazvanog omikron varijantom, koja je izazvala veliki porast broja slučajeva i zaprijetila opterećenjem zdravstvenog sustava.

“Ako se nastave ovakvi trendovi, uz posebno praćenje stanja u zdravstvenom sustavu, Stožer će pomno analizirati moguću dinamiku popuštanja mjera, odnosno stvaranje preduvjeta za suživot s virusom koji bi mogao dugo ostati u zajednici”, rekao je Božinović.

Od velike će važnosti, poručio je, biti rad na edukaciji građana i izradi preporuka o učinkovitoj zaštiti svakog pojedinca, s naglaskom na pojačan oprez za pripadnike rizičnih skupina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...