Državni tajnik objasnio kada testirati učenike i kada mogu, a kada ne u školu

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak gostovao je u Dnevniku N1 gdje je detaljnije pojasnio novu mjeru samotestiranja učenika.

Komentirajući moguće logističke probleme na koje je upozorila Ana Tuškan iz Sindikata učitelja, Tomislav Paljak je rekao:

“Miješaju se pojmovi, razine odgovornosti i načini kako se mjera misli provesti. Govorimo o robnim zalihama koje se trebaju koristiti za različite namjene, u ovom slučaju to je nabavka testova. Ideja je spriječiti samoizolaciju zdravih učenika.”

Pa nastavlja.

 

“Ne preporučujemo testiranje u školi, ali različite su situacije”

“Trudimo se držati učenike u školama jer je sve pokazalo da je to za njih najbolje, i onda imate zdravo dijete koje zbog covida u blizini bude deset ili 20 dana u samoizolaciji, a ne na nastavi. Imamo stručnjake, znanstvenike, zdravstvene radnike koji sa Stožerom donose odluke. Mislim da je ovo jedna od boljih odluka Stožera i da će doprinijeti tome da velik broj djece bude u školi”, kaže.

Međutim, i dio ravnatelja je reagirao na najavu da će se učenici moći testirati i u školi.

“To je eventualna opcija, mogućnost, a ne preporuka, ne preporučamo to, ali različite su situacije. U nekim će školama možda biti dobro testirati u školi, ali to je iznimka”, govori Paljak.

 

Kako će točno izgledati testiranje

Pojasnio je i kako bi točno trebalo izgledati testiranje djece prije odlaska u školu, svakog ponedjeljka.

“Ideja je u prisustvu roditelja testirati dijete kod kuće i ako se brzi test pokaže pozitivnim, dijete ostaje doma i smanjuje se mogućnost da zaraženi učenik uopće dođe u školu. Ako se u međuvremenu dogodi proboj virusa u razred, taj razred isti dan dobiva dodatne testove za testiranje i onda se učenici doma još jednom testiraju – negativni idu u školu, a pozitivni ostaju doma”, objasnio je Paljak i dodao:

“Mi smo sustav koji vjeruje. Gradimo razinu povjerenja prema roditeljima, učenicima i nastavnicima. Mogli smo napraviti dokazivanje testiranja, ali nije stvar u tome. Ovo je najblaža moguća mjera, dragovoljna je. Dijete čiji roditelj odbije testiranje, može ići u školu. Roditelj može potpisati da ne želi testirati dijete, nema sankcija, ali ako se dogodi njegov kontakt s oboljelim, bilo gdje, on mora u samoizolaciju, to je jedina razlika.”

 

“Djeca će dobiti prva dva testa idućeg tjedna”

Na pitanje koliko bi testiranja trebala trajati, Paljak je rekao: “Prvi kontingent je stigao, djeca će dobiti prva dva testa početkom idućeg tjedna. Onda su praznici i dobit će jedan test za tjedan nakon praznika. Ideja je da se testiranje provodi četiri tjedna i ako epidemiološka situacija dozvoli, da se ide na testiranje samo u slučaju proboja virusa. Mislim da ćemo krajem nastavne godine s time imati situacije u kojoj će svi ići u školu bez potrebe za testom.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...