I zadarski liječnici u pismu poslanom Andreju Plenkoviću: “Na djelu je devastacija kadra i nebriga o profesionalnom razvoju i napretku”

Inicijativni odbor za utemeljenje Hrvatske komore liječnika primarne zdravstvene zaštite uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

dok se političari i hrvatska liječnička elita spremaju javno čestitati Dan hrvatskih liječnika, kao našoj najodgovornijoj osobi obraćamo Vam se s ovom javnom zamolbom i slijedećim obrazloženjem:

Mediji su objavili završne prijedloge Vaše administracije i predstavnika liječnike upravljačke elite iz kojih je razvidno kako se ponovo neće dogoditi ne samo najavljivana reforma, već niti milimetarski pomaci za opće društveno dobro. Tijekom proteklih 25 godina sve Vlade su glasno najavljivale kao jednu od najvažnijih strateških potreba reformu zdravstvenog sustava. Izazovi 21. stoljeća kojih smo svjedoci iz dana u dan, i koje ne možemo promatrati nezainteresirano i nespremno, potpuno razvidno ukazuju kako je preoblikovanje u moderan, održiv i otporan zdravstveni sustav jedno od temeljnih strateških društvenih i državnih sigurnosnih pitanja i najbolja brana od mogućih ugroza i izazova.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti Člankom 239 određuje Hrvatsku liječničku komoru (HLK) kao strukovnu organizaciju liječnika sa statusom pravne osobe. Članak 240. istog Zakona propisuje odredbu o obveznom učlanjenju liječnika u HLK. Statut HLK u Članku 2 navodi : „Komora štiti prava i zastupa interese liječnika, unaprjeđuje liječničku djelatnost te se brine o ugledu liječnika i liječničkog zvanja“.

Umjesto zaštite na“ djelu“ je devastacija kadra i nebriga o profesionalnom razvoju i napretku. Poniženi, potplaćeni i preopterećeni često „žrtve“ loše organizacije i rada bez stručnih alata standarda i normativa. Upravo svjedočimo kako umjesto znanstvenih analiza uzroka krize i rezultata odgovora na pandemiju, sve više i jače, a sasvim neutemeljeno liječnici primarne zdravstvene zaštite, posebice obiteljski liječnici prozivaju se kao glavni krivci. U anketi na koju je odgovorilo 1153 liječnika PZZ, a koju je 2019. godine provela HUKPZZ , 94,3 posto kolegica i kolega se izjasnilo kako nije zadovoljno zastupanjem interesa liječnika PZZ od strane HLK. Čak 83,6 posto liječnika smatra kako članstvo u HLK treba biti dragovoljno, a ne obavezno. Za posebnu – vlastitu komoru liječnika PZZ izjasnilo se 95,5 posto!

Nedostatak liječnika, neupućivanje na specijalizaciju, loša dobna struktura, preopterećenost poslom i administracijom, nemogućnost korištenja godišnjih odmora i zamjena, dvostruko manja mirovina od bolničkih kolega, samo su neki od pokazatelja nebrige za PZZ. Ovakvim jasno iskazanim stavom i raspoloženjem liječnika, a temeljem svekolikog zanemarivanja interesa liječnika PZZ, HLK je izgubila legitimitet daljnjeg predstavljanja primarnih liječnika, te opstaje samo zbog zakonske odredbe obveznog učlanjivanja.

Dobro je poznato kako ste Vi, poštovani predsjedniče Vlade, najveći zagovaratelj „europskih vrijednosti“. Znajući koliko ste odgovoran i vjerodostojan državnik i iskreni poštovatelj suvremenih stručnih i znanstvenih spoznaja, ali i čovjek dobre volje i dobrih odluka, lijepo Vas molimo da nam povodom našega Dana, uručite najdražu čestitku, te nas obradujte najavom brisanja odredbe o obveznom učlanjenju liječnika u Hrvatsku liječničku komoru, tj. brisanjem Članka 240 Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Za inicijativni odbor Hrvatske komore liječnika primarne zdravstvene zaštite:

Primarius, dr.sc. Lozo Petar, dr med., spec. ginekologije i porodništva

mr.sc. Denis Bruketa, dr.med., spec. obiteljske med.

Damir Biloglav, dr.med., obiteljska med.

Doc.dr.sc.Leonardo Bukmir ,dr med., spec. obiteljske med.

Željko Čakarun, dr.med., spec. pedijatrije

Marija Divić, dr.med. spec ginekologije i porodništva, predsjednica HDPZZ HLZ


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...