Marcelić: “Plenković ima iskustvo rješavanja ministara koji su se našli u korupcijskim skandalima. Horvat će nakon tjedan dana nestati iz javnog diskursa”

Politički analitičar Sven Marcelić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući uhićenje sada već bivšeg ministra Darka Horvata, kako će Vlada biti stabilna dok god premijer Andrej Plenković ima potrebnu podršku u Saboru.

Marcelić je rekao da je nova korupcijska afera još jedan ozbiljan udarac na integritet Vlade, ali da Plenković trenutno ima magičnu brojku hrvatske politike – 76, referirajući se broj saborskih zastupnika koji podržavaju Vladu.

– Dok god on ima tu magičnu brojku na raspolaganju, Vlada će biti stabilna, poručio je.

– Dok god postoji monolitna većina u Saboru i dok god, prije svega, zastupnici HDZ-a smatraju da je u redu da se ovo događa (…), stvar će funkcionirati tako kako je, rekao je Marcelić.

Ustvrdio je i da postoji jako dobro dokumentirana povijest toga da su Plenkovićevi ministri imali poprilično problema sa zakonom i korupcijskim skandalima. Na pitanje je li ovaj slučaj najveći izazove ove vlade odgovorio je niječno.

– Mislim da je to zapravo prilično irelevantno. Horvat će nestati nakon tjedan dana iz javnog diskursa, ja bih rekao i, na neki način, upravo zato što Plenković ima, možemo biti cinični pa reći, iskustvo rješavanja ministara koji su se našli u kojekakvim korupcijskim skandalima. Mislim da će to vrlo brzo i otići, rekao je Marcelić.

Na pitanje o eventualnom padu popularnosti HDZ-a i Plenkovića nakon slučaja Horvat i rastu potpore oporbenoj opciji, Marcelić je rekao da će se možda dogoditi kratkotrajni padovi, ali da ćemo dugoročno gledano još uvijek imati HDZ kao vodeću stranku.

– Može biti da ćemo vidjeti eventualno neke male pomake, ali rekao bih da se tu supstancijalno neće nešto puno promijeniti, jer ako do sada nije, ne vidim u čemu je slučaj Horvat suštinski drugačiji od onoga što smo do sada već i gledali, rekao je analitičar.

Marcelić je također rekao da ne vidi zašto bi Plenković pristao na prijevremene izbore. Rekao je da je Plenković u stabilnoj poziciji, ali i da njegova vlada ima problema s rješavanjem konkretnih stvari koje muče hrvatske građane, poput poslijepotresne obnove koja kasni.

Što se vanjske politike tiče, Marcelić je ustvrdio da trenutno imamo neusuglašenost između Vlade i predsjednika Republike Zorana Milanovića, poput kontradiktornih izjava o ukrajinskoj krizi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...