Omiljena ‘vrtlarica’ savjetuje: Ovo je idealna biljka za sve zaboravne ljubitelje zelenila

Počela je nova, jubilarna deseta sezona kultne emisije ‘Vrtlarica’. I dok gledatelji mogu uživati u čarolijama vrtlarstva, diplomirana inženjerka vrtlarstva i oblikovanja pejzaža i na Youtubeu u ‘Školi vrtlarstva’ nesebično dijeli svoje iskustva i znanja. Jedan od videa posvetila je i sansevijeriji, sabljici ili svekrvinom jeziku (Sansevieria trifasciata), vrlo otpornoj biljnoj vrsti koja potječe iz stepskih područja Afrike.

Sanseverija je mnogima poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i jedna je od najpopularnijih i najtvrdokornijih vrsta sobnih biljaka. Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama. Kornelija Benyovsky Šoštarić među ostalim je objasnila da sanseveria obuhvaća više od 50 vrsta.

‘Sanseveria ili svekrvin jezik nekada je bila jako popularna sobna biljka. Otporna je, lijepa i dobro uspijeva u uvjetima slabijeg osvjetljenja. No od nedavno sanseverije su opet in, a pogotovo neku novi kultivari za zanimljivim detaljima na listovima. Lako se i razmnožavaju, pa na taj način dobivamo nove biljke, a stare pomlađujemo’, opisala je. U ‘Školi vrtlarstva’ govori kako ova biljka ‘neće zamjeriti’ ako je neko vrijeme zaboravimo zaliti. No kaže da će biti puno sretnija na mjestu gdje ima dosta svjetla jer će biti bujnije i brže rasti.

‘Može se razmnožiti na tri načina: u vodi, u supstratu ili dijeljenjem. Ako je planirate razmnožiti u vodi mora se voditi računa da vrh lista bude jako ravno odrezan jer ako je potrgan, na tom mjestu se neće pojaviti mlado korijenje. Cijeli taj list se može staviti u vodu. Možete razdijeliti list i odrezati ga na komade na 6 ili 7 cm dužine. Ukorjenjivanje će trajati između 2 ili 3 mjeseca a nakon toga se može posaditi u supstrat’, kaže Vrtlarica.

Za ukorjenjivanje sukulenata je, naglašava, bitno da supstrat bude prozračan, ima što više kisika za razvoj korijena. ‘Zato se u običan supstrat dodaje perlit ili vermikulit i dodati u postotku od 40 do 50 posto u mješavinu za ukorjenjivanje. Kod razmnožavanja u supstratu ne koristi se cijeli list nego njegovi dijelovi. Kad ih se razdijeli mora ih se ostaviti nekoliko dana na suhom mjestu da biljka zacijeli i tek onda se stavljaju u supstrat. Čeka se 2 do 3 mjeseca i kad se pojavi korijenje onda se biljka može posaditi u zasebnu posudu. Kod ovakvog načina može se dogoditi da šare na listu nestanu’, poručila je.

Ako se žele sačuvati šare, treba biljku razmnožiti dijeljenjem. To moraju biti velike, zrele biljke koje su očiste od supstrata i pažljivo razdvojiti. Nastojte da daj rizom ima ili pup ili začetak novih listova’, naglasila je, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...