Općina Vir uručila 2,3 milijuna kuna potpora umirovljenicima i socijalnim kategorijama, studentima i roditeljima

U jedno jutro i prijepodne Općina Vir je uručila 264 rješenja o materijalnim potporama u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijuna kuna, a dobili su ih roditelji školaraca za financiranje školske opreme, roditelji za opremanje novorođenog djeteta i studenti stipendisti. Kako je samo dan ranije završena podjela rješenja o materijalnoj potpori za 936 umirovljenika, nezaposlenih, korisnika Centra za socijalnu skrb i starijih od 65 godina, u iznosu od 936.000 kuna, ukupan iznos izravnih novčanih  potpora prema 1.200 Viranki i Virana debelo je premašio sva dosadašnja općinska davanja prema stanovnicima otoka – čak 2.351.000 kuna. Riječ je o proračunskim sredstvima iz programa socijalne politike koja su izravno usmjerena na gotovo 40 posto stanovnika otoka, odnosno svaku obitelj na otoku, što su brojke – novčane, statističke i strukturalne – kojima se nitko u Hrvatskoj ne može pohvaliti.

– Sretna sam, prekrasan je osjećaj dobiti ovakvu novčanu potporu. Sin Filip sigurno će nešto dobiti na poklon – kaže Slavonka Josipa Lončarić koja se sa suprugom iz Međimurja doselila se na otok Vir. Dosad su Lončarići na otoku vodili mjenjačnicu, dobili su sina Filipa i sasvim se prilagodili otočnom ambijentu. Dvanaest tisuća kuna za opremanje novorođenog djeteta prva je izravna općinska potpora na koju su stekli pravo, a vremenom će početi koristiti besplatan vrtić, potom potporu za školsku opremu u iznosu od 2.500 kuna, besplatan učenički prijevoz te u perspektivi i studentsku stipendiju.

– Doselili smo se zbog posla, a na otoku imamo sve što nam treba. Kako je Vir mostom povezan s kopnom, nismo odsječeni od svijeta – dodaje Josipa. Svoj komad otočnog raja pronašao je i Zagrepčanin Dario Huremović, koji se prije dvije godine iz Zagreba doselio na Vir u obiteljsku kuću. Motiv je bila želja da živi i studira u Dalmaciji, pa su Vir i Zadar bili prvi izbor.

– Kada sam završio srednju školu nisam imao ambicije studirati u Zagrebu, jer mi sredina u kojoj sam odrastao nije odgovarala. Na Viru se osjećam puno bolje i opuštenije, a ljudi su mi puno bliži – kaže dvadeset jednogodišnji Dario koji je za ovu školsku godinu dobio 15.000 kuna stipendije.

– Poslužit će mi za preživljavanje, studentima uvijek fali koja kuna – veseli se Zagrepčanin ukupnom iznosu stipendije. U ovoj kategoriji općinskih potpora, odnosno studentskih stipendija, predano je 45 zahtjeva od kojih je 38 riješeno pozitivno s ukupnim iznosom od 580.000 kuna (dvoje po 20.000 za odličan uspjeh, ostali po 15.000), što također predstavlja rekordan iznos za nikad veći broj studenata. Za školsku opremu prihvaćeno je 214 zahtjeva roditelja od pristiglih 250, ukupno 535.000 kuna, a za opremu novorođenog djeteta odobreno je 12 zahtjeva od 16 pristiglih. Iznos je 300.000 kuna. S obzirom na to da je među odbijenim zahtjevima bilo onih izvan roka ili s nepotpunom dokumentacijom, moguće je da će se konačan broj odobrenih zahtjeva i isplaćenih potpora čak i povećati.

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...