POTPISAN SPORAZUM U Zadar dolaze umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, ministrica kulture: “Projekt će biti u potpunosti na korist građana”

U prostoru Providurove palače danas je potpisan Sporazum o suradnji na organizaciji postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u prostoru Dvije palače. Potpisali su ga Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija i Nacionalni muzej moderne umjetnosti, postavljajući time nove smjernice u razvoju prezentacije zadarske i hrvatske kulture i umjetnosti. Ovim sporazumom Zadar u svojim obnovljenim palačama imati će  prigodu ugostiti hrvatsko nacionalno blago moderne umjetnosti iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Koncepciju postava sa popisom izabranih radova osmislit će i sastaviti kustoski tim Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. NMMU osigurava umjetnine i kustose, a Grad Zadar će pokrivati troškove programa, prijevoza i osiguranja umjetnina, sve uz suglasnost  Ministarstva kulture i medija. Zadar će tako, uz pomoć ponajboljih hrvatskih stručnjaka i muzeja čiji fundus sadrži preko 12.000 umjetnina, osigurati  programski sadržaj za Providurovu i Kneževu palaču u čiju je obnovu uloženo više od 100 milijuna kuna. Dvije palače u povijesnoj  jezgri dobit će vrhunski umjetnički sadržaj s kojim će Zadar nedvojbeno zauzeti novo i istaknuto mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske.

Gradonačelnik Branko Dukić u ovoj prigodi je rekao: Na temeljima naše spomeničke baštine stvarali smo i stvaramo suvremenu i trajnu vrijednost i njome smo započeli novo doba prezentacije zadarske i hrvatske kulture i umjetnosti. Uz dvije palače, danas imamo obnovljene bedeme kao dio svjetske spomeničke baštine, uskoro i kompleks Svetog Nikole, novi Centar za mlade. Svoj doprinos tome daje Ministarstvo kulture i medija, a od danas i Nacionalni muzej moderne umjetnosti, naši suradnici koji su prepoznali potencijal Zadra i Dviju palača. U zajedničkoj suradnji uskoro u ovim prostorima predstavljamo hrvatsko nacionalno blago moderne umjetnosti iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, autor ideje o ovoj suradnji, opisao ju je na način da ova situacija pokazuje da minus i minus daju plus jer, s jedne strane, imamo ono što je završeno i izgrađeno u Zadru, Providurovu i Kneževu palaču, a s druge strane veliku muzejsku zbirku NMMU od 12 000 umjetnina, ali ona nema adekvatan smještaj, a zgrada muzeja vjerojatno ide u obnovu. Spontano se javilo rješenje za oba problema. Možemo imati reprezentativan postav moderne umjetnosti i u Zadru i u Zagrebu, jer NMMU, kao i mnogi svjetski muzeji, predstavlja javnosti samo oko 10% svog fundusa, a ostalo je u čuvaonicama. Ovako predstavljamo drugačiji pogled na tretman kulturne baštine koju naši muzeji čuvaju.

Na kraju, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rezimirala je kako se radi o zaista pionirskom sporazumu koji potvrđuje ideju koju smo potpisali i u novom zakonu, da prezentaciju kulturne baštine promatramo u širem kontekstu, u prvom redu s pozicije javnosti. Nadam se da će ovaj sporazum inspirirati i druge ustanove da krenu ovim putem. Ovaj projekt će biti u potpunosti na korist građana, dobit ćemo vrhunski postav s reprezentativnim djelima moderne umjetnosti. Za Ministarstvo kulture i medija ovo je još samo jedan u nizu uspješno realiziranih projekata s Gradom Zadrom, a suradnju, naravno, nastavljamo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...