PROJEKT PEPSEA Zadarski vatrogasci dobili opremu vrijednu više od 1,3 milijuna kuna, pilot lokacije za postavljanje su Sali i Zrmanja

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u prostorijama Vatrogasne zajednice Zadarske županije okupljanje s ciljem predstavljanja opreme nabavljene  u sklopu projekta PEPSEA.

Osnovni cilj projekta je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije.

Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar nada se da ćemo opremu koristiti što manje.

-Ovaj projekt je jedno vitlo sa branama koje se koristi za onečišćenje mora, imamo i skimmer. Nadam se da ćemo opremu što manje koristiti za potrebe, ali da se građani uz priobalje kao i turisti mogu osjećati sigurnije, da ne bi došlo do katastrofe, tj. da se ta katastrofa smanji ukoliko dođe do nje.

Provedba projekta PEPSEA počela je u siječnju 2019. godine i kraj je predviđen u lipnju ove godine. U njemu sudjeluje osam partnera, četiri iz Hrvatske, četiri iz Italije, a među njima je i ZADRA NOVA koja je vodeći partner.

Vatrogasna zajednica Zadarske županije od danas je bogatija za opremu vrijednu preko 1,3 milijuna kuna, a kako je rekla Marina Dujmović Vuković, ravnateljica agencije ZADRA NOVA, uz dobru suradnju može postići više, a ovaj projekt je primjer toga i pokazuje da to nije samo fraza.

-Ovo se postiglo zbog kvalitetne suradnje svih sudionika, počevši od partnera u Hrvatskoj, Italiji, Sveučilišta u Zadru, Županijskog operativnog centra i Instituta Ruđer Bošković. ZADRA NOVA kao vodeći partner u ovom projektu koordinirala je svom suradnjom i cijelim projektom koji je primjer nastavka suradnje. Ovo je nastavak projekta HAZADR kojim je ZADRA NOVA bila dionik. Kao što je rekao Željko, nadamo se da se oprema neće morati koristiti.

Šime Vicković, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije zadovoljan je i kako kaže, sretan zbog ovog projekta.

-Kad se vratimo u blisku prošlost, prije tri godine kada smo razgovarali o ovom projektu još je ZADRA NOVA bila na Bokanjcu. Tada je Željko došao s idejom, s obzirom da smo turistička županija i da u našem arhipelagu ima puno brodova te postoji mogućnost da će doći do onečišćenja mora, dogovorili smo se da ćemo pokušati nabaviti opremu. Nadamo se da će više koristiti za vježbe, a manje za onečišćenje. Drago mi je što su Grad i Županija prepoznali mogućnost financiranja putem EU sredstava, nećemo stati na ovom projektu. Već pripremamo projekte kako bi aplicirali i ne samo naše vatrogasce, već i druge žurne službe mogle biti opremljene.

Voditeljica projekta Mia Perica iz agencije ZADRA NOVA iznijela je detalje projekta.

-Projekt PEPSEA financiran je iz prekograničnog programa Italija- Hrvatska, a osnovni mu je cilj razviti odgovarajući sustav koji će povećati stupanj zaštite mora, priobalja od onečišćenja sa brodova, platformi i kopnenih izvora.

Ukupna vrijednost projekta je 2,9 milijuna eura. Uz Agenciju ZADRA NOVA partneri na projektu su Consorzio Futuro in Ricerca, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Agenzia regionale per la Protezione dell’Ambiente del Friuli Venezia Giulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari.

Od nabavljene opreme za sada je isporučena oprema za nadzor i oprema za detekciju razlijevanja ulja uz pilot lokaciju Sali, oprema za nadzor postavljena je i na Zrmanji koja je posebno zanimljiva zbog onečišćenja koje se često događalo iz tvornice Glinica. Ovdje govorimo o beskonaktnom mjeraču vodostaja, meteorološkim postajama, uređaju za detekciju onečišćenja, videonadzornom inteligentnom sustavu za nadzor prometa te računalnoj radnoj stanici nadzornog sustava smještenoj ovdje u Jav,noj vatrogasnoj postrojbi Zadar. Nabavljena oprema za sanaciju plutajućeg ulja uključuje zaštitne brane, komplet za vuču, hidrauličko vitlo, uređaj za prikupljanje razlivenog ulja, spremnik za ulje, apsorbirajuće brane te apsorbente od biljnih vlakana, rekla je voditeljica projekta.

Tematska oprema nabavljena iz projekta PEPSEA planira se prenijeti u trajno vlasništvo na Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije. Cijelu galeriju možete pogledati OVDJE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...