Sve više europskih zemalja ukida sve mjere. Kad ćemo mi?

Sve više zemalja u Europi ukida većinu ili sve restrikcije vezane uz covid-19 pa se u javnosti nameće pitanje bi li to mogla napraviti i Hrvatska.

Hrvatska cijepila tek 56.5 posto stanovništva s dvije doze.

Prije svega, treba navesti da se glavni argument zemalja koje su odlučile relaksirati mjere temelji na dosta dobroj procijepljenosti s kojom se Hrvatska ne može pohvaliti.

Za mišljenje o mogućem ukidanju odnosno ublažavanju mjera Index je pitao predsjednika Hrvatskog epidemiološkog društva Miroslava Venusa. On smatra da Hrvatska za takvo što još nije spremna pa pojašnjava zašto.

“Razlog je što neke europske zemlje imaju postotak osoba koje su “boosterirane” kao naš postotak procijepljenosti s dvije doze. Razlozi su nedostatna procijepljenost s dvije doze, posebice kod starijih, te sporo “boosteriranje” koje se pokazalo jako bitnim u podizanju imuniteta i zaštite od teških kliničkih slika, hospitalizacije i smrtnih ishoda”, rekao je Venus.

Kad bi mogle popustiti mjere?

“Moći će se popustiti kad nam brojke i zaraženih, a ne samo hospitaliziranih, počnu osjetno padati u kontinuiranom trendu jer uz cijepljene osobe dolazi do razvoja imunosti i kod zaraženih koji prebole bolest prirodnim putem. Samo se treba nadati da neće doći do pojave novog mutiranog soja s drugačijim karakteristikama od omikrona”, kratko je rezonirao Venus.

Danska vlada je među prvima u Europi ukinula sve mjere. Smatraju da omikron za cijepljene nije teška bolest i da je ukidanje mjera razumno.

Građane se poziva na osobnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni covid-potvrda, a u anketi je 64 posto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju covida.

Prema podacima Stožera, Hrvatska je dosad uspjela cijepiti tek 56.5 posto ukupnog stanovništva s dvije doze. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, booster dozu primilo je tek nešto više od 800.000 građana.

Iznad 80 posto procijepljenosti su Španjolska i Danska. Iznad 70 posto su sve ostale navedene zemlje.

Prema podacima stranice Worldometers, Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu po broju smrti na milijun stanovnika. Po tom zabrinjavajućem aspektu smo doslovno među najgorima na svijetu, naročito ako se uzme da su na prvom i trećem mjestu zemlje s malim brojem stanovnika.

Gori od Hrvatske su Sveti Petar i Mikelon, Bosna i Hercegovina i Sejšeli. Hrvatska je pak u društvu zemalja kao što su Curaçao, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Sveti Kristofor i Nevis…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...