Tko laže, koza ili rog? Grad nema namjeru kupiti lokalnu televiziju, unatoč tajnim sastancima fikus direktorice i gradskih vijećnika

Nakon što smo objavili informaciju da se javnim novcem u Gradu Zadru razmišlja o kupovini udjela u privatnoj televiziji Diadora TV, a koja ne posjeduje tv opremu u svom vlasništvu te čiji se program niti ne emitira iz Zadra, došlo je do svojevrsnog zastoja u daljnjoj provedbi ove ideje.

Naime, politički zagovornici ovog posla bili su blago rečeno iznenađeni i zatečeni informacijama koje je prvi objavio Media daily, a koje govore da je vlasnik većine tv programa Diadore TV zagrebačka Nezavisna televizija (Mreža TV), te da je ta tv kuća vlasnica i kompletne televizijske opreme i inventara, a o svom trošku je i uredila prostorije Diadore TV, pa se postavlja i pitanje što zapravo Grad Zadar kupuje i od koga?

Još je problematičnije i sadašnje poslovanje Diadore TV, jer je u razdoblju od 2018. do 2020. godine poslovala s gubitkom koji kumulativno iznosi čak 1.458.700 kuna i čija ukupna imovina iznosi samo 508.800 kuna (podaci Poslovne Hrvatske), piše Media Daily.

Dobro je pitanje što bi Grad Zadar zapravo kupio za 2 milijuna kuna i tako dobio 50 % vlasništva, pošto oprema i inventar nisu u vlasništvu Diadore, a akumulirani gubitak od gotovo 1,5 milijuna kuna opterećuje sadašnje poslovanje i opstojnost te tvrtke. Hoće li Grad Zadar u slučaju kupovine poslovnih udjela, osim za vlasnički udio, javnim novcem morati kupiti i opremu i inventar od stvarnih vlasnika iste, investirati u program i sanirati gubitke te televizije što bi bila investicija ne od 2 milijuna kuna već od 5-6 ili možda još i više…

Tim povodom smo kontaktirali i službu za odnose s javnošću Grada Zadra te ih zamolili da odgovore na nekoliko pitanja od javnog značaja.

Ima li grad Zadar općenito interes za participiranjem u vlasništvu nekog medija i koji su to benefiti za stanovnike grada ?

Pitanje participiranja Grada Zadra u vlasništvu medija, u konkretnom slučaju lokalne televizije, u domeni je odlučivanja Gradskog vijeća i vijećnika svih političkih opcija koje ga čine i bez čije suglasnosti nije moguće ići u takvu investiciju. U javnoj raspravi sa svim političkim dionicima, ako do nje dođe, utvrdit će se zajednički stavovi oko te teme i u skladu s tim i donijeti zaključci i odluka, odgovaraju iz Grada.

Je li u proračunu za ovu godinu planirana stavka kupovina udjela, a ako nije hoće li se zbog toga raditi rebalans proračuna?

U skladu s prethodno navedenim, u proračunu za ovu godinu nije planirana stavka kupovanja udjela vlasništva tvrtke Diadora TV te se, u ovom trenutku, ne razmatra uvođenje te stavke u rebalans proračuna, dodaju.

Hoće li Grad Zadar, prije nego donese odluku o eventualnoj kupovini udjela, napraviti dubinsko snimanje tvrtke Diadora TV pošto posluje s gubitkom?

Bespredmetno je u ovom trenutku odgovoriti na to pitanje budući da se radi o nečem što je na nivou špekulacije i neizvjesnosti.  Ako dođe do inicijative od strane Gradskog vijeća prema gradonačelniku tada će se razgovarati o tehničkim pojedinostima, zaključuju u odgovorima.

Inače Zadar za usluge javnog informiranja s Diadorom TV za 2022. godinu ima sklopljen ugovor u iznosu od 68 tisuća kn (s PDV-om), javlja Media Daily.

U kuloarima se inače pojavila informacija kako je fikus direktorica Marija Vicković već obavila razgovore s članovima Gradskog Vijeća, uključujući vladajući HDZ, te oprobene stranke i liste, redom od SDP-a do Nezavisne liste Enija Meštrovića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...