A mislili ste da vam koriste? Konzumiranje umjetnih sladila povezano s većim rizikom od raka

Konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje. No, dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmjenu aktualnih zdravstvenih preporuka.

Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom da bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. No, zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverze.

Da bi procijenili uzrokuju li zaslađivači rak, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika. U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante, oni su putem upitnika sami prijavljivali što jedu, kakvim stilom života žive te su navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalima od 2009. do 2021.

Zatim su usporedili povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable poput pušenja, loše prehrane, životne dobi i tjelesne aktivnosti.

Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali “češće od prosjeka, zamijećen je povećan rizik od raka – 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali“, kazala je Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije.

Po istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca Colu Zero. Sokovi su zaslužni za više od polovice ukupne konzumacije umjetnih zaslađivača, dok stolna sladila sudjeluju s 29 posto.

U istraživanju stoji da je kod dijela ispitanika “uočen veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom“.

Touvier je kazao da se “ne može u potpunosti isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata“ te je pozvao na dodatna istraživanja koja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate.

Američki Državni institut za rak i britanski Cancer Research kažu da zaslađivači ne uzrokuju rak i dodaju da ih je za upotrebu odobrila Europska agencija za sigurnost hrane.

Nije dokazano

“Povezanost umjetnih zaslađivača s rizikom od razvoja raka je kontroverzno pitanje o kojem se govori još od 70-ih kada je zaslađivač ciklamat zabranjen za korištenje zbog povezanosti s rakom mjehura kod miševa, premda takva povezanost nije uočena kod ljudi“, kazao je James Brown, biomedicinski stručnjak s britanskog sveučilišta Aston.

Brown, koji nije sudjelovao u studiji, za AFP je izjavio da je ona “dobro promišljena i realizirana” te da je provedena na “impresivno“ velikom uzorku ispitanika. No, dodaje da “ne vjeruje da je istraživanjem obuhvaćeno dovoljno dokaza“ zbog kojih bi britanska Nacionalna zdravstvena služba “izmijenila svoje dosadašnje preporuke“.

Michael Jones s Instituta za istraživanje raka u Londonu smatra da povezanost prikazana u istraživanju “ne implicira uzročno-posljedičnu vezu” te da “nije dokaz da umjetni zaslađivači uzrokuju rak.“

Rezultati istraživanja ne bi trebali biti poticaj za povratak na konzumaciju zašećerenih pića. Naime, po NutriNet-Santeovom istraživanju iz 2019. je otkriveno da su i ona povezana s većim rizikom od obolijevanja od nekoliko vrsta raka.

Brown je kazao da nisu svi zaslađivači jednaki. “Primjerice, sladila na bazi stevije pokazala su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan umjetni zaslađivač kao zamjenu za šećer, on će vam pomoći pri gubljenju kilograma”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...