DHMZ: “U Debeljaku počela instalacija prvog od tri suvremena meteorološka radara na Jadranu”

U Debeljaku je jučer  započelo postavljanje prvog od tri suvremena meteorološka radara, čime će hrvatski dio Jadranske obale prvi put u povijesti biti pokriven radarskim mjerenjima, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorološki radar C-band Doppler postavlja se u naselju Debeljak, u općini Sukošan, a radi se o prvom od tri uređaja čijim će se postavljanjem osigurati potpuna pokrivenost kopna i teritorijalnog mora meteorološkim i oceanografskim mjerenjima.

Postavljanje radara omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te povećati mogućnosti upozoravanja na opasne vremenske pojave, ističu iz DHMZ-a.

Kvalitetni i pravovremeni meteorološki podaci unaprijedit će sustave ranog upozorenja, povećati sigurnost i očuvati ljudske živote i dobra na moru i kopnu, doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Nakon postavljanja radara na Debeljaku, započet će testni rad te se do kraja travnja ove godine očekuju prvi meteorološki radarski podaci.

Uređaji se postavljaju u okviru Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC) vrijednog gotovo 344 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt METMONIC najambiciozniji je od tri strateška projekta modernizacije koje provodi DHMZ i kojima ćemo značajno osuvremeniti rad i poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga, dodala je Ivančan-Picek.

Suvremeni radari će, osim podataka o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, pružati i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, podatke o brzini i smjeru vjetra te akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje, istaknuo je voditelj projekta Stjepan Ivatek-Šahdan.

Iz DHMZ-a ističu da je početkom 2022. godine u operativni rad pušten novi meteorološki radar na lokaciji Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a trenutno je u tijeku testni rad na lokaciji Bilogora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U svibnju ove godine započinje postavljanje radarskih uređaja pokraj Labina u Istri, dok su na lokacijama Uljenje na Pelješcu i Puntijarka na Medvednici započeli građevinski radovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...