Na Viru održana zdravstvena edukacija o prevenciji i ranom otkrivanju te učinkovitijem liječenju raka debelog crijeva i raka dojke

Rano otkrivanje raka spašava život – najjednostavnija je poruka s promotivno edukacijskog događaja projekta „ON TIME“ održanog na otoku Viru. Punog naziva „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“, ovaj je događaj privukao tridesetak Viranki i Virana koji su pratili izlaganja liječnica Ljilje Balorde i Ane Petrić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. Balorda i Petrić iznijele su niz statističkih podataka o oboljelima i umrlima od raka dojke i raka debelog crijeva u svijetu, Hrvatskoj i Zadarskoj županiji; uzrocima raka i prevenciji te više puta upozorile kako jedino rano otkrivanje raka spašava život.

– Od 95 do 100 posto oboljelih preživljava najmanje pet godina u slučaju ranog otkrivanja bolesti, no u trećem ili četvrtom stadiju raka taj postotak pada na 20 – 45 posto, odnosno na 10 – 20 posto – kazala je prim. Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ. Rak dojke najčešći je u najrazvijenijim zemljama, Europi, SAD i Australiji, gdje je i najveći broj žena koje preživljavaju, dok je najveći broj umrlih od raka dojke u nerazvijenom svijetu. Posljedica je to slabo razvijene zdravstvene skrbi, nedostatka preventivnih programa i javnozdravstvenih kampanja, pa je 2006. godine u Hrvatskoj pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Njime su obuhvaćene sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina, a u okviru programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine kojega čitaju dva radiologa.

– Švedska, Danska, Finska i Slovenija imaju najveći odaziv na ovakav program u Europi. Iako kod nas situacija nije tako dobra, ipak bilježimo kako posljednjih pet godina pada smrtnost od raka dojke. Po smrtnosti je Zadarska županija na posljednjem mjestu u Hrvatskoj, odnosno imamo najbolju situaciju – navela je dr. Balorda. Uzroci i rizici dobivanja raka dojke mogu biti razni; od obiteljske anamneze, potom za žene koje nisu rađale ili su rodile nakon 35. godine, kao i za žene s produženom menstrualnom aktivnošću. Na 3.000 novih slučajeva posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, rak dojke najučestaliji je kod žena od 50 do 69 godina života, pa je ključni cilj programa da što manje žena umre od raka dojke. Od početka provođenja programa otkriveno je 455 slučajeva karcinoma, dok je u bazi više od 28.600 žena. Trenutno se provodi sedmi ciklus za žene godišta 1952. do 1971. Viranke se dosad nisu mogle pohvaliti velikim odazivom i sudjelovanjem u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, pa je od 2018. do proljeća 2021. na otok tri puta došao pokretni mamograf.

– Pregled je dobrovoljan, besplatan, bez čekanja i za njega ne treba uputnica – istaknula je dr. Balorda očite prednosti pregleda mamografijom, kojim se otkrivaju tumori i druge promjene na dojci koje su premalene da bi se mogle napipati. Iako se ne može povući paralela raka debelog crijeva kao „muške bolesti“ s rakom dojke – kao najčešćim karcinomskim oboljenjem kod žena – muškarci ipak dominiraju sa šezdesetak posto među oboljelima od ovog karcinoma. Muškarci nažalost dominiraju s još gorim sudjelovanjem u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

– Muškarci više obolijevaju i češće umiru od ovog raka, koji je kod njih najčešći karcinom iza raka prostate i raka pluća. Kod žena je drugi, iza raka dojke. Hrvatska je druga u EU po smrtnosti, odmah nakon Slovačke, a na 9. mjestu po oboljelima – iznijela je ove alarmantne podatke Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ., specijalista javnog zdravstva. Dr. Petrić je još navela kako je u 2019. zabilježeno 3.660 novih slučajeva raka debelog crijeva. U istoj godini u Zadarskoj županiji bilo je 149 oboljelih i čak 76 umrlih.

– Bolja je prognoza preživljavanja u početnom stadiju, čak do 95 posto, dok u četvrtom stadiju taj postotak pada na samo 10 posto. Rizik za dobivanje raka debelog crijeva raste nakon 40. godine života, pa se 90 posto slučajeva otkrije nakon 50. godine – navela je dr. Petrić. Najčešći simptomi koji trebaju zabrinuti su krv u stolici, tanka stolica, osjećaj nepotpune ispražnjenosti crijeva, grčevi i bolovi u crijevu i drugi. Cilj ovog programa je smanjiti smrtnost za 15 posto, dok bi se željeni odaziv na Nacionalni program trebao zaokružiti na 65 posto, odnosno dosegnuti najmanje 45 posto. U Hrvatskoj je trenutno gotovo dvostruko slabiji od najmanjeg postotka odaziva, a radi usporedbe – u Sloveniji iznosi oko 70 posto. Trenutno se provodi peti ciklus pozivanja za osobe godišta 1947. – 1971., jer su ovom karcinomu najizloženiji muškarci i žene u dobi od 50. do 74. godine. Događaj na Viru organizacijski i logistički su pomogli Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, kojima je dr. Balorda prenijela pozdrave i zahvale za sjajnu organizaciju i doček pokretnog mamografa prošlog proljeća.

RAK DOJKE JE NAJČEŠĆI OBLIK KARCINOMSKOG OBOLJENJA KOD ŽENA U RAZVIJENOM SVIJETU

Iako je oko 80 posto promjena na tijelu potpuno bezazleno, njihovo zanemarivanje ipak nije. Ono se mora medicinski ustanoviti, jer je u ranom stadiju rak dojke bezbolan i asimptomatski. Dr. Balorda naglašava kako se pažnja treba usmjeriti na kvržice na dojkama kojih prije nije bilo, na tvrdoću i novonastale promjene u veličini i obliku dojki, crvenilu ili promjenama na koži bradavice. Za dobivanje tumora dojke postoji 5 do 10 posto žena s genetskim predispozicijama, pa je rano otkrivanje od presudne važnosti. Pokazuje to i podatak kako je rak dojke najčešći oblik karcinomskog oboljenja kod žena u razvijenom svijetu, ali je smrtan ishod ipak najčešći od raka pluća.

MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Zavod za javno zdravstvo Zadar vodeći je partner „ON TIME“ projekta, čije predstavljanje i kampanja o prevenciji te ranom otkrivanju raka debelog crijeva i raka dojke imaju svrhu povećanja znanja šire javnosti. Sudionici ovog događaja na Viru imali su priliku individualno se konzultirati s liječnicama Zavoda te obaviti kratki pregled na dijagnostičkoj „Pametnoj vagi“, koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase (BMI). Projekt je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., vrijednosti 691,5 tisuća eura (sredstva EU iznose 85 posto), a događaj je vezan i uz službeno proglašenje ožujka Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...