Na zadarsko područje stižu prve izbjeglice iz Ukrajine; “Svima će biti osigurana hrana, odjeća, higijenske potrepštine…”

Aktualnosti vezane uz ratna zbivanja u Ukrajini bila su tema današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Grada Zadra.

Prema jutrošnjim službenim informacijama, na područje Zadarske županije privatnim „kanalima“ pristižu prve izbjegle osobe iz Ukrajine. Stožer je stoga usmjerio rad svih nadležnih javnih službi kako bi njihov dolazak i boravak u Zadru bio koordiniran.

Prije svega, odnosi se to na registriranje njihovog dolaska i boravka pozivom Crvenom križu na tel 023/318-098 ili 091/622-9094. Svima će biti osigurana potrebna humanitarna pomoć (hrana, higijenske potrepštine, odjeća, posteljina…) i prema potrebi psihosocijalna podrška. Također, na raspolaganju im je i usluga Službe traženja.

Također, Stožer je spreman osigurati i ostale ključne uvjete za nesmetan boravak izbjeglica u Zadru, prvenstveno na području zdravstvene zaštite, socijalne skrbi te predškolskog odgoja i školovanja.

Nakon pisma potpore gradonačelniku ukrajinskog Brovarya Igoru Sapozhkom traje kontinuirana komunikacija dvaju prijateljskih gradova. S obzirom na ratna stradanja i u tom području, zaprimljena je zamolba za pružanjem pomoći koja se odnosi na nabavku lijekova, agregata i sklopivih kreveta.

Zaključeno je kako će Grad Zadar staviti na raspolaganje raspoloživa proračunska sredstva za iskazane potrebe, a s obzirom na ukupnu vrijednost lijekova od više milijuna kuna, u najskorijem roku pokrenut će se i organizirano prikupljanje pomoći za nabavku konkretno iskazanih potreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...