Na zadarskom području oscilacije u broju novih upita i rezervacija zbog rata, Fain: “Travanj je bio svjetlo na kraju tunela”

Nakon što se turističko tržište počelo oporavljati od koronakrize, šestotinjak kilometara od hrvatske bjesni rat u kojem je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Može li rat utjecati na turizam?

Da, utjecat će na goste koji dolaze s ukrajinskog i ruskog tržišta. Uostalom, ruski zrakoplovi više ne mogu letjeti u većini zemalja Europe, što podrazumijeva i Hrvatsku. No što je s ostalima? Za sada, teško je reći, no moglo bi doći do smanjenja turističkih dolazaka iz dalekih tržišta.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac jučer je održala koordinacijski sastanak s predstavnicima najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj na kojem se raspravljalo o mogućnostima smještaja izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

Na sastanku je bilo riječi i o utjecaju ove krize na trenutni booking s najvažnijih emitivnih tržišta. U priopćenju Ministarstva navodi se kako je booking u blagom padu, ali je i dalje dobar te je teško u ovoj situaciji govoriti o procjenama.

“S pripremnim aktivnostima za ovu turističku godinu već smo krenuli prije ovih nemilih događaja te ćemo ih prilagođavati sukladno daljnjem razvoju ove teške situacije za koju se svi nadamo da će što prije biti okončana“, zaključila je Brnjac te dodala kako su promotivne aktivnosti na tržištu Rusije u potpunosti obustavljene.

Predsjednik Udruga hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain izrazio je žaljenje zbog žrtve koju Ukrajina podnosi, kazavši za Index da je najvažnije zbog njih da se rat što prije zaustavi.

“Što se tiče same sezone, taman kad smo mislili da se pandemija privodi kraju, imamo opet probleme u našoj branši. Trenutno ne računamo na ukrajinsko i rusko tržište. No, bit će teže i oko dolazaka onih s dalekih tržišta. To su prije svih turisti s tržišta Azije i Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Fain.

“No, ovisi sve o tome kad bi rat mogao završiti. Ako brzo završi, rekao bih da ćemo ipak imati normalnu sezonu, odnosno nećemo osjetiti značajniji pad. A ako potraje ili se nažalost proširi, to će dosta utjecati na sezonu i gosti s dalekih tržišta će otkazivati rezervacije”, kazao je.

“Trenutno su zaustavljeni upiti s dalekih tržišta SAD-a i Azije, gosti koji su rezervirali su počeli ispitivati što će biti s povratom novca u slučaju da rat potraje”, pojasnio je.

Razgovarao je s predstavnicima putničkih agencija.

“Njima je nezgodno, nakon dvije godine pandemije, koja je još uvijek tu, samo se o njoj manje piše, oni su napokon očekivali dobre brojke, čak smo mislili o rekordnoj sezoni. I taj travanj je bio svjetlo na kraju tunela. I onda se dogodi rat u Ukrajini, sigurno to psihološki utječe na cijeli sektor.”

“Neke agencije dvije godine nisu imale prometa, a sad imamo rat, što će najviše utjecati na agencije koje rade daleka tržišta”, zaključio je predsjednik Udruga hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

Iz Turističke zajednice Zadarske županije za Index kažu kako razmatraju posljedice koje će ti nemili događaji imati na odvijanje turističke sezone pred nama, dodavši kako tržišta Ukrajine i Rusije sudjeluju u vrlo malom udjelu turističkog prometa Zadarske županije.

“No događaji na njihovom teritoriju stvorit će nesigurnost i strah te time mogu utjecati na donošenje odluke o putovanju generalno, na globalnoj razini. Trenutno primamo informacije o neznatnom broju otkaza rezervacija i one se odnose na predsezonu, dok je glavna turistička sezona i dalje stabilna”, stoji u odgovoru, u kojemu se navodi i da većinu turističkog prometa čine gosti s bliskih tržišta koji dolaze cestovnim putem.

IZ TZ Grada Zadra objašnjavaju kako su u posljednjih nekoliko dana ipak vidljive određene oscilacije u broju novih upita i rezervacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...