Sfinga će dobiti dijelove koji nedostaju, a možda i izvorne boje; Ćurković: “Budžet grada je oko 258 tisuća eura”

Danas je započela konzervatorsko restauratorska obnova Sfinge.

Pročelnik za EU fondove Ante Ćurković predstavio je početak radova koje će obavljati tvrtka KVINAR d.o.o. iz Podstrane, a koja posjeduju sva potrebna ovlaštenja za rad na kulturnom dobru.

Nakon analize stanja, vratit će se u prvobitno stanje i ponovo dobiti dijelove koji nedostaju, a možda i izvorne boje.

Također, uskoro će početi i obnova ograde i ogradnog zida parka, a do kraja lipnja očekuje se i dovršenje naručene projektne dokumentacije za hortikulturno uređenje cijelog parka, koje će tada biti predstavljeno javnosti.

Pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić naglasila je kako je ovo park koji skriva jednu ljubavnu priču uz teme ljubavi, mora i vode, te kako je njezin odjel zatražio sufinanciranje od Ministarstva kulture i medija za obnovu klupa i špilje koja postoji u parku. Sve je rađeno u suradnji s Mjesnim odborom Brodarica.

Trajanje projekta je ukupno 36 mjeseci s ukupnim proračunom od 2.093.392 eura. Pročelnik Ćurković istaknuo je kako je budžet grada oko 258 tisuća eura.

Cilj projekta REKOLOR je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute.

Osim obnove skulpture sfinge, planira se niz aktivnosti s ciljem valoriziranja lokacije poput izrade internetske stranice, promotivno-edukativnog videa, nove turističke rute s pripadajućom brošurom i drugo.

S obzirom na to da je cilj projekta ujedno i usmjeravanje turističke rute s poluotoka i na druge dijelove grada, koji također obiluju kulturnom baštinom, a ista do sada nije bila dovoljno prepoznata ni valorizirana, naglasak je na obogaćivanju, ne zamjeni tradicionalne turističke rute.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...