Alina je vozila iz Zadra u Kijev da se uda za dečka branitelja, vjenčanje je trajalo pet minuta: “Bila sam u trapericama, on je otišao u vojsku”

Nakon 5 dana putovanja u malom automobilu od Kijeva, Viktoria je s dvije kćeri stigla u Zadar, na Bili brig. Treća kći joj je u Njemačkoj, ali i ona stiže u Hrvatsku. Suprug je ostao u Ukrajini i prevozi ljude od granice do Kijeva i natrag.

Devetogodišnja Anastasia, dijete s posebnim potrebama, početkom ožujka boravila je u improviziranom skloništu u blizini Kijeva. Sada joj je na zadarskom Bilom brigu – briga online nastava iz matematike. Njezina učiteljica još je u Ukrajini.

Djeca se brzo prilagođavaju. Lutka iz Ukrajine, plišanac iz Hrvatske. Već je bila i na zadarskom bazenu.

No majci Viktoriji i sestri Alini mnogo je teže. Viktorija je pokraj Kijeva izgubila brata, ukrajinskog branitelja.

– Moj brat poginuo je 10. ožujka. I sada je četvero djece ostalo bez oca, kaže Viktoria Arnautova.

Suprug joj je u domovini zadužen za transport svega i svačega od Kijeva do granice. Ipak, Viktoria gleda unaprijed, želi biti ovdje korisna kao psiholog.

– Mi planiramo ovdje razgranati mrežu psihološke pomoći, kaže.

Kijevljanka Alina Arnautova (27) vjerovali ili ne, udala se za ukrajinskog branitelja, svoju ljubav, u Lavovu, 24. ožujka. Iz Zadra je vozila, ni sama ne zna koliko, i potpisala papir. Vjenčanje je trajalo pet minuta.

– Da. U trapericama i vesti. On je otišao u vojsku, kaže za HTV.

U trenutnom su apartmanu završile, kako to već biva, zahvaljujući prijatelju prijatelja. Treća kći, inače šampionka u skokovima u vodu, od ratnog vihora pobjegla je u Njemačku. Zadrani su ih ganuli.

– Čim je čula u dućanu da pričam ukrajinski, kazala je ‘ja ću za vas platiti’, priča Viktoria.

– Ljudi plaču s nama, kažu ova majka i kćer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...