Broj hobotnica se drastično smanjio, cijena je sa 60 porasla na 120 kuna; Ribar iz Zadra: “Velike su kazne za krivolov s modrom galicom”

Prije desetak godina kilogram hobotnice stajao je 30 kuna, lani 60, a sada čak i dvostruko više.

Razlog – izlov je bio nekontroliran i toliko brutalan da je u Jadranu ugrozio opstanak te vrste. I dalje nema sustavne kontrole, ali ima entuzijasta koji patroliraju morskim dnom.

“Na svim prilazima luka i lučica se nažalost nalazi najviše vrša gdje je ilegalan izlov zabranjen. Primijetio sam, četiri hobotnice su bile u vrši, jedna je bila vani. One su se međusobno držale krakovima, to je definitivno dokaz inteligencije. Jer da nije tako, ova koja je bila vani bi otišla”, kaže podmorski istraživač Velimir Vrzić za RTL.

Hobotnica je jedno od najinteligentnijih morskih bića, uz to i osjećajno.

“Ovisno jesu li su sretne, da li su u strahu, da li su možda preplašene, mogu mijenjati boju tijela… Kad je preplašena, ona će većinom biti blijede boje, znači gubi boju, za razliku od toga kad je na primjer ljuta može biti crvene ili čak crne boje”, kaže Ilenia Sudulić, biologinja Aquariuma Pula.

Zbog svega toga su se u više gradova svijeta početkom travnja održali prosvjedi protiv otvaranja farme hobotnica i nehumanog uzgoja u skučenom prostoru. S druge strane, broj ljubitelja mesa ovog glavonošca je velik.

“Mislim da su sve životinje na svoj način inteligentne, a mi moramo jesti, je l’ da? Ja bih vrlo rado bila vegetarijanac, ali mislim da ne bi izdržala”, kaže Snježana Perović iz Zadra.

“Ona je prvo grabežljivac, strvinar. Pametna je, kao sve morske životinje… Ukusna za jesti, to je najbitnije”, kaže Goran Sorić iz Iža.

Hobotnice se love cijelu godinu, ali ih je sve manje. Ribari kažu da im se broj u posljednjih nekoliko godina drastično smanjio, pa im se i cijena u godinu dana udvostručila. Sa 60 na 120 kuna za kilogram.

“Lov je dozvoljen profesionalnim ribarima, onima koji imaju povlasticu za mrižu, koji mogu bacati vrše, ali nije dozvoljena upotreba modra galica, za to su kazne velike”, kaže Pero Pedisić, ribar iz Zadra.

A za krivolov rekreativci, ovisno o načinu na koji su ilegalno lovili, mogu dobiti kaznu i do 50 tisuća kuna.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...