Hoće li u Hitnoj zbog smrti muškarca na Poluotoku itko odgovarati? Rušin: “Pokazalo se da su naši djelatnici na visini zadatka, nakon istrage utvrdit ćemo je li bilo propusta u lancu”

Tragična nesreća dogodila se u srijedu na zadarskom Poluotoku, kada je u Ulici Špire Brusine 67-godišnji muškarac uslijed srčanog udara preminuo pred prolaznicima.

Je li unesrećenom u nekim drugim okolnostima bilo spasa, nekorektno je spekulirati. No, stoji činjenica da su mu pomoć na licu mjesta pružili dobronamjerni građani s osnovnim znanjem postupaka reanimacije, a da je hitna pomoć, čije je sjedište od mjesta događaja udaljeno 800 metara zračne linije, krenula iz udaljenog Nina.

Tim povodom SDP-ov Erol Gaši putem javnih kanala zatražio je hitne ostavke odgovornih, što je putem komentara amenovao veći dio zadarske javnosti.

Hoće li itko u sustavu snositi konzekvence, upitali smo Šimu Rušina, predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

Nakon svakog događaja ispitujemo okolnosti, što i kako se odradilo i je li se moglo napraviti bolje, a kako bismo u nekim budućim situacijama mogli korektnije i pravilnije reagirati. Kada govorimo o konkretnom slučaju, ako u lancu utvrdimo propuste, poduzet ćemo određene korake. Najprije moramo odraditi internu istragu, još uvijek nemamo relevantne informacije, kaže nam Rušin.

Drugo pitanje koje se nametnulo jest imamo li na raspolaganju dovoljan broj ekipa koje pokrivaju područje grada prilikom najhitnijih, po život opasnih situacija?

Mreža hitne pomoći određuje koliko timova ima određena ispostava, o tome je govorila i ravnateljica Ivana Šimić. U Zadru su to dva tima. Ipak, napomenuo bih, hitna je iz Nina do Poluotoka stigla za 19 minuta što potvrđuje da su naši djelatnici odgovorni ni na visini zadatka, dodaje.

Početak sezone donosi nove izazove. S većom fluktuacijom ljudi, raste se i broj intervencija.

Osoba koja je preminula, ako su istiniti medijski napisi, bila je turist. To je dokaz da nama sezona počinje u travnju, a ne u srpnju i nužna su nam pojačanja znatno ranije. Svi bismo htjeli da turizam ranije počinje i dulje traje, ali istim tim turistima moramo pružiti prikladnu zdravstvenu pomoć. Jedino tako možemo biti ozbiljna destinacija. Sve razine vlasti trebale bi se baviti ovim pitanjem, zaključuje Rušin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...