Hrvatska vs. SAD: “Ovo je naš znak za ljekarnu, znate li što on znači u Americi?”

Tristan Kuhn je YouTuber iz Austina u Teksasu koji voli putovati diljem svijeta te raditi video uratke o kulturalnim i drugim razlikama između rodnih Sjedinjenih Američkih Država i mjesta koje posjećuje.

Neko vrijeme proveo je i u Lijepoj Našoj te uočio dobro poznate, ali i neočekivane razlike između dvaju zemalja. Štoviše, napravio je video u kojima ističe 100 šokantnih razlika između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo su samo neke od razlika koje je Tristan Kuhn primijetio u Hrvatskoj:

1. Zeleni križ u Hrvatskoj je znak za ljekarne, a u Americi predstavlja oznaku za legalne trgovine marihuane.

2. U Americi su pekarnice rijetkost, a u Hrvatskoj se nalaze u svakom kvartu. Ista stvar vrijedi i za tržnice, te za štandove s domaćom hranom.

3. Hrvati skidaju cipele kad dođu kod nekog u goste. Amerikanci ne.

4. Odlazak na kavu je u Hrvatskoj društveni događaj koji može potrajati dva do tri sata. U Americi kava se ispije za dvadesetak minuta, a napitak se najčešće uzima za van.

5. Hrvati stavljaju kukuruz na vegetarijanske pizze, u Americi to nije uobičajena praksa.

6. Hrvati drže koševe za smeće ispred zgrada, restorana i trgovina. Amerikanci ih skrivaju od znatiželjnih poglede i obično drže u zabačenim uličicama koje nisu vidljive prolaznicima.

7. Amerikanci smiju piti i kupovati alkohol tek kad napune 21 godinu. Hrvati smiju kupovati alkohol s 18. godina, ali ne postoji propisana dob od koje se alkohol smije konzumirati.

8. Hrvati piju pića / koktele za koje Amerikanci nikad nisu čuli poput bambusa – kombinaciji kole i crvenog vina, te gemišta – bijelo vino i mineralna voda.

9. U hrvatskim kafićima se pića služe s tek dvije kockice leda. U Americi se čaše pune ledom do vrha.

10. Iako Hrvati nisu dužni dati napojnicu konobarima u kafićima i restoranima, često naviše zaokruže iznos koji trebaju platiti. Američki kafići sami ukalkuliraju napojnicu u račun prije nego što ga izdaju gostu, piše Pun kufer.

Svih 100 šokantnih razlika između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država pogledajte u Tristanovom YouTube videu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...