Katastrofa nadomak Zadra! Divlje odlagalište leži na površini izvorišta, odmah do znaka za Vodozaštitno područje

Na 16 kilometara od Zadra nalazi se Poličnik, naselje i središte istoimene općine koja krije prirodne ljepote i značajne povijesne lokalitete.

Samo u naselju Poličnik nalaze se brojni ilirski grobni humci, te ostaci kao što je utvrda iz rimskog perioda koja je nekoć štitila taj kraj od barbara. No tik do naselja, kada se prođe cesta koja vodi prema autoputu, uz koju se prodaje voće i povrće, može se skrenuti makadamskim putevima na kojima se otkrivaju jezivi prizori ostataka uginulih životinja, odbačenog namještaja, kućanskih uređaja, bačvi i drugog otpada iz kojeg izlaze otrovi što ih upija tlo, kao i podzemne vode.

Romeo Ibrišević, fotograf i predsjednik udruge Zelene stope, koja se intenzivno bavi zaštitom okoliša i prikupljanjem otpada, snimio je uznemirujuće kadrove na jednom od svojih putovanja. S razlogom se zapitao kakvu vodu piju stanovnici tog kraja obzirom na otpad što leži na površini izvorišta Oko – odmah do znaka za Vodozaštitno područje II. zone zaštite strogog ograničenja i nadzora, odnosno, područja oko vodocrpilišta u kojem su određeni oblici korištenja tla ograničeni ili zabranjeni u cilju zaštite podzemnih voda, prenosi punkufer.hr.

Na području općine Poličnik, kako stoji u službenom glasniku protječe niz vodotoka, ali oni presušuju u ljetnom razdoblju kada su potrebe za vodom najveće. Kako navode, jedini značajni lokalni vodni resurs koji se može koristiti za rješenje vodoopskrbe je Oko Basino, između Poličnika i Dračevca Ninskog jer oborinske vode stvaraju pričuvne podzemne vode.

Glasnik navodi i kako je na području Općine čak 24 divljih odlagališta i najviše ih je u naseljima Poličnik i Murvica, a građani se pozivaju da upozore na takve prizore mailom ili telefonskim putem.

Pogledajte prizore divljeg odlagališta zbog kojeg se pitamo kakvu vodu piju stanovnici našeg kraja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...