Konobari najtraženiji, oglasa više nego rekordne 2019.

U odnosu na pretpandemijsku, prema potražnji za radom rekordnu 2019. godinu, ove je godine objavljeno 11% oglasa više.

U prvom kvartalu 2022. godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 24.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od čak 33% u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine i rast od 32% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

U odnosu na pretpandemijsku, prema potražnji za radom rekordnu 2019. godinu, ove je godine objavljeno 11% oglasa više.

Stoga portal MojPosao zaključuje da se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica krize prouzrokovane dolaskom koronavirusa te da potražnja za radnicima u Hrvatskoj nikad nije bila veća.

U odnosu na prošlu godinu, najveći rast potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektorima: Ljudski resursi, gdje je objavljeno čak 137% više oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine, zatim u Turizmu i ugostiteljstvu (+135%) te Skladištenju i logistici (+112%).

Prošle je godine djelomični lockdown trajao negdje do ožujka i tvrtke koje zapošljavaju sezonske radnike jako su kasnile sa pronalaskom i zapošljavanjem radnika za turističku sezonu.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, ove smo godine zabilježili najveći rast u kategorijama: Ljudski resursi (+63%), Strojarstvo i brodogradnja (+55%), Skladištenje i logistika (+53%) te Farmaceutika i biotehnologija (+53%).

Konobari su i dalje najtraženiji radnici u Hrvatskoj. Na drugom mjestu je trgovac (Prodavač), iza kojeg slijede Kuhari, Skladištari, Vozači te Programeri.

Prema OVI indeksu iz ožujka 2022. godine potražnja za radom je 33% veća u odnosu na ožujak 2021. godine te 65 i 27% veća no u ožujku 2020. i 2019. godine.

Najtraženija zanimanja u ožujku ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i vozač.

44% oglasa za posao nudilo je ugovor na neodređeno, dok je 43% oglasa nudilo ugovor na određeno. Oko 1,8% oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je 3,2% oglasa bilo usmjereno na umirovljenike.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...