Mnogi Splićani dobili su na mobitel upozorenje prije nego su osjetili potres, evo kako i zašto se to dogodilo

Mnogi građani u Splitu potvrdili su da su nešto prije noćašnjeg potresa dobili na pametnim telefonima ispisano upozorenje da je u blizini potres.

U splitskom Centru 112 za Hinu su rekli da u Euromediteranskom seizmološkom centru (EMSC) postoji mehanizam koji šalje informaciju o potresu na mobitele.

EMSC je neprofitna organizacija, osnovana 1975. godine na prijedlog Europske seizmološke službe. Prikuplja seizmološke podatke iz nacionalnih seizmoloških agencija koje se nalaze na euromediteranskom prostoru. Dopune statuta  i organizacije EMSC-a izvršene su 1993. godine te je sjedište EMSC-a  premješteno u Laboratorij detekcije i geofizike (LDG) pri Odjelu za analizu, praćenje i okoliš (DASE) francuske Komisije za atomsku energiju (CEA) u Bruyères-le-Châtelu (Essonne, Francuska).

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a izvijestila je da se u 23.07 sati kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini dogodio potres magnitude 6.1 po Richteru.

Američki Geološki zavod kreirao je sustav ShakeAlert koji koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju te putem pametnih Android telefona korisnicima šalju upozorenja. Naime, pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji može zabilježiti podrhtavanje tla.

Slično drugim sustavima za rano upozoravanje na potrese, ShakeAlert ne predviđa potrese, već pokušava brzo identificirati seizmički događaj i izdati upozorenje prije nego što se osjeti široko rasprostranjeno potrese. To čini otkrivanjem brzih (ali slabih) P valova potresa, zatim izračunava lokaciju događaja i procijenjenu magnitudu, nakon čega izdaje upozorenje. Ovisno o udaljenosti osobe od epicentra potresa, upozorenje može stići do nje prije potresa. Ova upozorenja mogu pružiti vrijeme osobama da poduzmu zaštitne radnje, a organizacijama da zatvore tranzitne sustave, opremu, otvore vrata vatrogasnih postaja i pokrenu specifične protokole u bolnicama i drugim osjetljivim radnim okruženjima, piše Večernji.

Googleov sustav ranog upozorenja

Kako su pojasnili u Googleu, vaš Android telefon može biti dio Android sustava upozorenja o potresima, gdje god u svijetu živite. To znači da vaš Android telefon može biti mini seizmograf, pridružujući se milijunima drugih Android telefona kako bi formirao najveću svjetsku mrežu za otkrivanje potresa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...