Prva radionica u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“

Iz udruge Eko Zadar pozivaju sve zainteresirane sugrađanke i sugrađane da se u srijedu, 27. travnja među maslinama u dvorištu Strukovne škole Vice Vlatkovića (Ul. Nikole Tesle 9) pridruže na radionici o cijepljenju (navrtanju) biljaka. Radionica će trajati od 10:00 do 13:00 sati, a provodi se u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“.

Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela, a govorit će se pretežito o maslini i njenim sortama, alatima i priborima, uvjetima za cijepljenje, podlogama i plemkama. Praktični rad nacjepljivanja obuhvatit će pripremu podloge i plemke, prezentiranje raznih  metoda spajanja plemke s podlogom te vezivanje i voskiranje navrtka voćarskim voskom. Nakon obavljenog nacjepljivanja, sudionici će naučiti i kako dodatno zaštititi navrtak te kako ga njegovati. Radionicu provodi Dražen Travica, volonter s dugogodišnjim iskustvom u području uzgoja, cijepljenja i orezivanja biljaka.

Cijepljenje ili navrtanje oblik je nespolnog (vegetativnog) razmnožavanja biljaka. Cijepljenjem se spaja jedna živa biljka s dijelom druge žive biljke (pupom, grančicom, dijelom stabljike) i one, tako spojene, nastavljaju zajednički rasti. Njime se postiže vjerno prenošenje svojstava matične biljke pojedine sorte stoga je ono dobra metoda očuvanja sorata autohtonih i tradicijski uzgajanih na našem području, a ujedno i doprinos očuvanju biološke raznolikosti, rekla je Danira Travica iz udruge „Eko-Zadar“.

Broj sudionika nije ograničen, a sve zainteresirane za praktični dio radionice molimo, u slučaju da posjeduju voćarski nož za cijepljenje, da ga ponesu sa sobom. Ovim putem najavljujemo i sljedeću aktivnost projekta – predavanje o samoniklom jestivom bilju zadarskog područja koje će se održati u svibnju.

Projekt „Zelena transformacija – građanska participacija“ financiran je u iznosu od 5.000 HRK od strane Zadarske županije, Upravnog  odjela za hrvatske branitelje,  udruge, demografiju i socijalnu politiku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...